Komentáre

Z outsidera sa stal kandidát na titul. Vlkolinského mrzí neuskutočnený medailový test mladého tímu

Celý svet bojuje so šíriacim sa koronavírusom a voči pliage s názvom Kovit 19 neostal imúnny ani volejbalový svet. Slovenská volejbalová federácia rozhodla v piatok o ukončení mužskej i ženskej extraligy, pričom majstrovské tituly tento rok neudelia.

„Zasiahla vyššia moc a možnosť ukončiť sezónu v podstate padla. Myslím si teda, že ide o správne rozhodnutie,“ reaguje na rozhodnutie federácie tréner VK KDS-šport Košice Richard Vlkolinský.

Súčasná dvojtýždňová športová karanténa slúži podľa ostrieľaného kormidelníka skôr na zistenie vývoja situácie a tá bude po jej vypršaní ešte horšia ako teraz.

„Nemyslím si, že bude po dvoch týždňoch všetko v poriadku a mohli by sme hrať. Ja som už na druhý deň po prerušení súťaže povedal, že sezónu nedohráme. Neteší ma to, ale je nám jasné, že situácia sa teraz ešte istý čas bude zhoršovať každým dňom a bojovať teraz musíme na inom poli,“ upozorňuje Vlkolinský, ktorého mrzí zrušenie sezóny predovšetkým zo športovej stránky.

„V tejto sezóne sme urobili veľmi veľa. Päť starších hráčov sme vymenili za päť mladých hráčov v juniorskom veku a napriek tomu by sme vstupovali do play-off z druhého miesta. Prvú domácu prehru sme v podstate utrpeli až v poslednom kole nadstavby v zápase proti Prievidzi. Mali sme výbornú východiskovú pozíciu pred play-off a sám som bol zvedavý na to, ako to tento tím zvládne. Máme totiž dvoch veľmi mladých hráčov a troch takých, ktorí ešte veľké zápasy o tituly nehrali. Som však presvedčený o tom, že doma by sme naďalej víťazili a bolo by to zaujímavé. Chýba mi tých pár zápasov, pretože mohli byť veľmi poučné,“ povzdychol si košický kormidelník.

Tréner ovenčený titulmi získanými s Humenným bol optimistom už pred sezónou. Napriek výraznému omladeniu nám vtedy povedal, že ciele ostávajú rovnaké. Realita mu dala za pravdu. Košičania vyhrali základnú časť a v nadstavbe skončili druhí. V prvom kole play-off vyradili Nitru a v semifinále ich malo preveriť Komárno.

„Som rád, že sa moje predsezónne slová potvrdili,“ pokračuje R. Vlkolinský. „Samotní chlapci mi teraz povedali, že by ešte pre pár mesiacmi neverili vo víťazstvo v základnej časti. A víťazstvo v nadstavbe nám ušlo v jednom zápase. Tomu by pred sezónou naozaj nikto neveril. Teraz však aj samotný tím verí vo svoje schopnosti a práve preto je škoda, že tú sezónu nemôžeme dokončiť. Momentálne už nemôžeme ani trénovať, ale tých posledných pár tréningov sme už smerovali k príprave na ďalšie obdobie.“

Vedenie súťaže napokon majstra nevyhlásilo, no konečné poradie stanovilo. Košice skončili na druhom mieste za Prievidzou, pričom poradie mohlo byť opačné, ak by v poslednom zápase nadstavby nepodľahli v domácej hale práve „kohútom“.

„Pre mňa to nie je podstata a úprimne poviem, že ak by sme aj boli prví, nebral by som to ako nejaký titul majstra Slovenska. Aj tie moje oprávnené majstrovské medaily mám doma v krabici. Tento titul by som už teda ani nespomínal,“ pousmial sa Vlkolinský. Podstatné podľa neho je to, čo omladený tím počas sezóny dokázal. „To druhé miesto pred play-off bolo oprávnené. Hlavne doma sme predvádzali výborné výkony. Ten spomínaný zápas s Prievidzou ma mrzí len preto, že pred ním bola príprava výborná a sám som nerozumel tomu, prečo v ňom hráme tak zle. Bol som z toho sklamaný a chlapcom som vtedy nepovedal vôbec nič. Hlavou mi vŕtalo, ako to bude v play-off. Videl som totiž, že v príprave to vyzerá perfektne, ale v zápase vybuchneme.“

Celkové konečné poradie považuje v každom prípade za veľmi spravodlivé. Odzrkadľuje totiž dlhodobé výsledky jednotlivých tímov.

Je mi trochu ľúto Myjavy, ktorá začala výborne a potom s prepadla. Vysoké ambície mal tradične Prešov. My sme boli tichí outsideri, ktorí si išli krok po kroku a zrazu sme vyhrali základnú časť. Potom sme víťazili aj v nadstavbe a všetci zbystrili pozornosť, že sme naozaj silní. Chýba len tých pár zápasov pod psychickým tlakom, pretože tie mohli chlapcov posunúť opäť vyššie. Určiť poradie však bolo napokon veľmi ľahké, pretože v základnej časti i v nadstavbe sme boli na prvých dvoch miestach my s Prievidzou. V play-off potvrdili svoje postavenie všetky štyri tímy. V poslednom zápase pred play-off sme sa stretli s Prievidzou o prvé miesto a oni sú teda spravodlivým víťazom ligy. Nie majstrom, ale víťazom ligy,“ zamýšľa sa Vlkolinský.

Čakať na ukončenie pandémie podľa neho nemalo zmysel a teraz je podstatné zvládnuť boj s rozširujúcou sa chorobou. Ak by sa totiž tento boj naťahoval, ohrozilo by to aj ďalšie akcie plánované na tento rok.

„Myslím si, že ešte dôjde k sprísneniu opatrení, pretože mnoho ľudí situáciu stále podceňuje a netuší, čo sa môže stať,“ apeluje tréner KDS-šport Košice. „Verím však, že to pominie, pretože v lete by nás mala čakať kvalifikácia na majstrovstvá Európy a v hre sú viacerí hráči Košíc. Som v pravidelnom kontakte s Marekom Kardošom a mal by som byť súčasťou realizačného tímu reprezentácie. Bohužiaľ sa nemáme šancu stretnúť a už v máji by sme mali mať prípravný kemp. Ak sa to zruší, tak to bude nepríjemné.“

V blízkej budúcnosti sa Košičania pochopiteľne začnú zaoberať aj otázkou budovania kádra pre novú sezónu 2020-21. Už teraz je pritom isté, že o viacerých hráčov sa budú usilovať aj iné kluby. Azda najťažšie bude udržať jedného z najlepších hráčov ligy – smečiara Patrika Lamanca.

„Určite by som rád udržal celý káder pohromade. Dá sa však čakať, že starší hráči budú opäť obmenení mladšími. Tak sa to deje každý rok. My samozrejme evidujeme aj záujem o naše opory a ja sa tomu nebránim. Je to v rukách majiteľa klubu, ktorí pozná najlepšie možnosti KDS-šport. V tejto chvíli sú však zastavené aj možnosti odchodu hráčov do zahraničia. Základ nášho tímu tvoria vysokoškoláci a tí samozrejme hľadia aj na svoje štúdijné povinnosti. Teší ma, že vlani chceli u nás pokračovať všetci hráči a bolo pre nás ťažké povedať, že to chceme omladiť. Plánovali sme pripraviť tím s perspektívou hry o špicu tabuľky o dva roky a my sme o tú špicu hrali už teraz. Nevylučujem preto, že to opäť omladíme, ale na to je teraz čas. Sadneme si a uvidíme, ako to zostavíme pre nový ročník,“ dodal pre košiceonline.sk tréner KDS-šport Košice Richard Vlkolinský.

Autor: KOŠICE ONLINE

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár