Komentáre

Prievidza a Košice natiahli víťazné série, triumfy Nitry, Prešova a Trenčína

Edymax extraliga mužov mala v sobotu na programe kompletnú päťzápasovú porciu 15. kola základnej časti. Z trojsetových víťazstiev sa tešili hráči Prievidze, Nitry, Prešova a Trenčína, v štyroch setoch uspeli Košice. V tabuľke prišlo k dvom výmenám – Nitra sa dostala na 3. miesto pred Svidník, mladíci z COP Trenčín predstihli Zvolen a patrí im 8. priečka. Boj o elitnú nadstavbovú skupinu (1. – 4.) sa zúžil na päť družstiev: istotu účasti v nej už má Prievidza a prakticky aj Košice; v hre o dve miestenky sú Nitra, Svidník a Prešov, ktorý z tejto trojice má do prvej štvorky najďalej.

Šlágrom kola bol súboj dovtedy tretieho s prvým Svidník - Prievidza, obhajca titulu pred 350 divákmi zvíťazil 3:0 (17, 30, 11) a nadviazal na domáci rovnako trojsetový triumf nad týmto súperom. Favorizovaní hostia zvládli dôležitú dramatickú koncovku druhej časti, v ktorej mali oba tímy po štyri setbaly. Najužitočnejším hráčom (MVP) sa stal univerzál Prievidze Peter Mlynarčík, so 16 bodmi líder štatistík. Prvý štart v tomto ročníku si pripísal skúsený reprezentačný blokár Radoslav Prešinský, ktorý laboroval so zraneniami kolien; do štatistík sa nezapísal. Zverenci Richarda Nemca vybojovali desiatu výhru v rade a spravili ďalší krok k celkovému triumfu v základnej časti. Svidník klesol na 4. miesto, tri kolá pred koncom má pred piatym Prešovom k dobru jedno víťazstvo a 4 body.

V dueli družstiev z konca tabuľky domáci COP Trenčín zdolal Starú Ľubovňu 3:0 (21, 21, 16) a tešil sa z prvej výhry od 24. októbra. Cenu MVP získal smečiar COP Nikolas Ondruš (18 b.), jeho spoluhráč Lukáš Kyjanica sa blysol 5 esami. Škvrnou na triumfe domácich bolo odstúpenie Jána Jendrejčáka z hry v priebehu stretnutia, talentovaný blokár figuruje aj v nominácii trénera SR Andreja Kravárika na januárový záver kvalifikácie o postup na ME 2019. “Pre mňa bol najhorší moment nešťastný dotyk na bloku Jendrejčáka. Dúfam, že to nie je nič vážne a nie je zranený,” povedal tréner COP Peter Kalný.

Trenčania doma zdolali Starú Ľubovňu. FOTO: SVF/Branislav Ulbrich

Favorizovaný vicemajster z Nitry sa dostal na 3. priečku výhrou 3:0 (19, 16, 17) v Komárne. Pre Spartak to je štvrtá prehra v sérii a v tabuľke mu patrí 7. pozícia. Univerzál Komárna Igor Rehák, ktorý v ostatných dvoch sezónach pomohol Nitre k extraligovému titulu a striebru, proti svojmu bývalému zamestnávateľovi dosiahol 12 bodov a bol líder svojho tímu. Ocenenie MVP získal nitriansky smečiar Marek Malina (15 b.).

Košičania si poistili 2. priečku domácim triumfom 3:1 (19, -25, 21, 14) nad Myjavčanmi, zvíťazili v šiestom stretnutí po sebe a prakticky si zabezpečili účasť v elitnej štvorke, obrať ich o ňu môže už len neočakávaná zhoda okolností. Myjava, naopak, už je bez šance na prvú štvorku. Košičania v druhom sete viedli 19:14, no hostia zmazali manko (21:21) a napokon premenili tretí setbal. Domáci mali prevahu na servise (esá 11:1), smečiar Miroslav Jakubov sa postaral o päť es. Najužitočnejším hráčom sa stal košický univerzál Patrik Lamanec, tímu pomohol 22 bodmi. O jeden bod viac (23) získal univerzál Myjavy Jakub Petráš. Zaujímavosťou je, že tréner Spartaka Martin Pipa v priebehu stretnutia musel na pozíciu smečiara poslať tretieho nahrávača Matúša Jaloveckého.

Na sieti sa snaží presadiť smečiar Košíc Martin Sopko mladší. FOTO: VK KDS-Šport Košice

Prešovčania si uchovali reálnu nádej na prvú štvorku “povinným” triumfom 3:0 (10, 13, 18) na palubovke Zvolena. Hostia mali navrch od začiatku do konca, z tempa ich nevyviedla ani neočakávaná takmer polhodinová prestávka v priebehu druhej časti za stavu 15:5. Cenu MVP získal prešovský univerzál Jaroslav Bogdanovic (12 b.).

Edymax extraliga má v tomto kalendárnom roku na programe ešte 16. kolo, ktoré odohrajú počas budúceho týždňa – dva zápasy sa uskutočnia v stredu (19. 12) a zostávajúce tri v sobotu (22. 12.).

Edymax extraliga mužov – základná časť – 15. kolo – sobota:

TJ SLÁVIA SVIDNÍK – VK PRIEVIDZA 0:3 (-17, -30, -11)
Zápas trval 73 minút, rozhodovali: Sluk a Tiňo, 350 divákov

Svidník: J. Hriňák 1, Ščerba 10, Majcher 7, Pietrzak 14, Ciupa 7, Matušovský 0, liberá Kalužný a Paňko (Oleárnik 0, Markovič 0, D. Mészáros 0, R. Vitko 0, Šellong 0). Tréner: P. Tholt.
Prievidza: Ludha 8, Jančura 7, Ihnát 11, Mačuha 7, Mlynarčík 16, Javorčík 9, libero Ľ. Nemec (Prešinský 0, Pliaseckij 0, Kudra 2). Tréner: R. Nemec.

MVP: Peter Mlynarčík (Prievidza)

Peter Tholt, tréner Svidníka: “Mali sme zlý vstup do prvého setu a rozdielový sa v tomto zápase ukázal druhý set. Mali sme príležitosti, ktoré nám súper ponúkol, ale neboli sme dôrazní. Proti Prievidzi treba využiť každú šancu, ktorá sa nám naskytne. Najviac ma však trápi tretí set, kde nám chýbala bojovnosť. Fanúšikovia nás povzbudzovali, za čo im ďakujem a za to by sme sa im do budúcna mohli revanšovať dobrým výkonom.”

Richard Nemec, tréner Prievidze: “Koncentrovali sme sa na tento relatívne ťažký zápas, pretože vo Svidníku sa nehrá dobre. Zvládli sme koncovkou druhého setu, kde to vyzeralo všelijako. Ak by Svidník vyrovnal na 1:1, už by bola hra zasa iná, vyrovnaná. Chalani hrali super, koncentrovali sa a je to ich práca, ktorú odvádzali za celý týždeň. Za toto im patrí veľká vďaka.”

COP TRENČÍN – VKM STARÁ ĽUBOVŇA 3:0 (21, 21, 16)
Zápas trval 74 minút, rozhodovali: Daruľa a Jurlov, 30 divákov

Trenčín: Goč 1, Hrtus 14, Jendrejčák 4, Vančo 2, Ondruš 18, Kyjanica 14, libero Kurej (Fejt 3, V. Rzyman 5, Š. Rzyman 0). Tréner: P. Kalný.
Stará Ľubovňa: Bittner 2, Kyšeľa 11, Margicin 2, Buvalič 16, Gula 9, Billík 0, libero T. Senko (Haky 1). Tréner: J. Senko.

MVP: Nikolas Ondruš (Trenčín)

Peter Kalný, tréner Trenčína: “Aj keď Ľubovňa vzdorovala, v zápase sme ani raz neprehrávali, takže dnes je to zaslúžené víťazstvo. Pre mňa bol najhorší moment nešťastný dotyk na bloku Jendrejčáka. Dúfam, že to nie je nič vážne a nie je zranený.”

Ján Senko, tréner Starej Ľubovne: “Dnešný zápas deviateho s desiatym bol vyrovnaný len do polovičky prvého setu. Potom si družstvo domácich v určitej rotácii spravilo náskok štyroch, piatich bodov, keď sme nevedeli prihrať. Spravili sme viacero nevynútených chýb, takže domáci zaslúžene vyhrali, k čomu im gratulujem.”

FOTO: SVF/Branislav Ulbrich

VK SPARTAK UJS KOMÁRNO – VKP BYSTRINA SPU NITRA 0:3 (-19, -16, -17)
Zápas trval 65 minút, rozhodovali: Vaško a Andrejčák, 160 divákov

Komárno: Forró 0, Sládeček 0, Kubš 7, Hinduliak 6, Rehák 12, Rak 6, liberá Pati-Nagy a Slezák (R. Pělucha 2, M. Habán 0, Sánta 0). Tréner: R. Pělucha.
Nitra: Porubský 4, Malina 15, Gergely 8, Kostoláni 12, Galandák 9, Kašper 8, libero Ochodnický. Tréner: Ľ. Šalata.

MVP: Marek Malina (Nitra)

Robin Pělucha, tréner Komárna: “Dnes to bola z našej strany katastrofa. Nemali sme žiadny príjem, chýbalo nám podanie a nemali sme žiadny útok. Takto hrať nemôžeme. Súper hral sústredene počas celého zápasu a zaslúžene vyhral.”

Ľuboslav Šalata, tréner Nitry: “Dosiahli sme cenné a dôležité víťazstvo po solídnom výkone. V každom sete sme rozhodujúce rozdiely spravili v strednej pasáži, najmä servisom a následne blokom.”

VK KDS-ŠPORT KOŠICE – TJ SPARTAK MYJAVA 3:1 (19, -25, 21, 14)
Zápas trval 96 minút, rozhodovali: Miloslav Smolko a Čunočka, 130 divákov

Košice: Rossard 1, Jakubov 19, Kríž 3, Lamanec 22, M. Sopko ml. 17, Bališin 6, liberá Kryš a Marčok (Kasperkevič 0, Labik 0, Pizur 2). Tréner: R. Vlkolinský.
Myjava: Michal Zeman 5, Zaťko 2, Konc 1, Pollák 6, J. Petráš 23, Pokopec 7, libero M. Vitko (Jalovecký 4, Portáš 0, Valo 0, O. Zeman 2). Tréner: M. Pipa.

MVP: Patrik Lamanec (Košice)

Richard Vlkolinský, tréner Košíc: “Trocha sme zaspali začiatok prvého setu, ale zlepšenou hrou sme priebeh otočili. Druhý set nebol z našej strany dobrý. V treťom sme sa snažili naskočiť, to sa nám podarilo a následne sme úspešne dotiahli aj štvrtý set, v ktorom sme už hrali našu hru.”

Martin Pipa, tréner Myjavy: “Išiel som so všetkými možnými alternatívami do Košíc, že sa môže hocičo stať, ale nepočítal som s tým, že náš tretí nahrávač bude hrať na smeči. To, že sme si to neodprihrávali je jedna vec, potom s jedným útočiacim hráčom sa proti Košiciam hrať nedá. Som však pyšný, že sme jeden set urvali v Košiciach a som rád, že sme sa nevzdali a bola tam naša bojovnosť, i keď kvalita nebola na našej strane.”

Radosť Košičanov po triumfe nad Myjavou. FOTO: VK KDS-Šport Košice

MVK ZVOLEN – VK MIRAD PU PREŠOV 0:3 (-10, -13, -18)
Zápas trval 60 minút, rozhodovali: Niklová a Poláčiková, 100 divákov

Zvolen: Herich 0, Orolín 1, M. Vaško 0, Kučera 7, Šimko 0, Kamenský 4, libero Hraňo (Sekereš 0, Michalec 0, Podstupka 0, Kliment 5). Tréner: M. Vaško.
Prešov: Červeň 3, Jurko 2, Hudák 6, Mikovčík 5, Bogdanovic 12, M. Sopko st. 9, libero T. Lampart (Faron 5, Pavlinský 0, Rajduga 1). Tréner: E. Digaňa.

MVP: Jaroslav Bogdanovic (Prešov)

Martin Vaško, tréner Zvolena: “Dnes z našej strany totálny výbuch.”

Erik Digaňa, tréner Prešova: “Dnes to bol chlapský výkon, od začiatku do konca sme potvrdili to, čo sme trénovali dva týždne. Som rád, že aj za stavu 15:5, keď sa trochu prerušila hra, sme sa vrátili do zápasu koncentrovane. Toto sa mi na chlapcoch páči. Dúfame, že nám túto prvú časť nepokazili dva prehraté zápasy a teraz sa tešíme na zápas s Košicami. Pripravíme sa na nich stopercentne.”

Štatistiky, rozpis zápasov a tabuľku nájdete TU.

ARCHÍV SPRÁV

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár