Komentáre

Košičania plánujú využiť domácu halu. Vlkolinský: História si pamätá víťazov, nie porazených

Vyhrali Slovenský pohár a teraz majú šancu skompletizovať cenené double. Volejbalisti KDS-šport Košice vykročili do historickej finálovej série proti Prievidzi dvoma prehrami, no ešte nie je nič stratené.

„Séria sa vracia k nám domov a ja verím, že vyhráme oba zápasy v našej hale. V prvých dvoch zápasoch to vyzeralo tak, ako keby sme sa uspokojili s postupom do finále a tým to haslo. Odohrali sme veľmi nevyrovnané sety, veď v jednom sme zaznamenali deväť bodov a druhý sme takmer vyhrali. Vieme, že na Prievidzu máme a teraz to musíme ukázať,“ odprezentoval odhodlanie tímu KDS-šport kapitán Miroslav Jakubov.

Tréner Richard Vlkolinský sa pred štartom finálovej série obával fyzického vplyvu intenzívneho programu z posledných týždňov. Za hlavné faktory dvoch prehier v Prievidzi však neoznačil únavu či vyčerpanosť.

„Fyzicky sme na tom dobre a ja som nebadal nejaké sťažnosti, či výkyvy. Skôr nám chýbalo kumulatívne nabudenie na finálovú sériu. Asi to prišlo príliš skoro po semifinále a nestačili sme hodiť za hlavu Nitru a sústrediť sa naplno na Prievidzu. Chýbalo správne naladenie,“ zamyslel sa Vlkolinský v súvislosti s úvodnými prehrami 1:3 a 0:3.

Negatívny úvod finálovej série ostrieľaného trénera neteší, no stavať sa snaží na pozitívach, ktoré Košičania ukázali pod vysokou sieťou súpera. „Zo siedmich setov sme jeden vyhrali a v troch sme neuspeli až v koncovke setov. Mali sme tam pritom lepšie čísla a chcelo to už len doraziť set. Tam sme nemali rozmýšľať, ale zjednodušiť to a razantne to dohrať.“

Bezprostredne po návrate z Prievidze doprial tréner Vlkolinský svojim zverencom dva dni voľna a krátky oddych by mal pomôcť reštartovať fyzickú i psychickú stránku mužstva. To, že na tohto súpera majú, vedia Košičania veľmi dobre. V základnej a nadstavbovej časti ho totiž dokázali zdolať trikrát v rade.

„V tej fáze boli samozrejme tímy v inej fáze prípravy a sezóny a finále predstavuje novú sériu. Isté je, že teraz sme na ťahu my a musíme to zvládnuť,“ uvedomuje si Jakubov.

Podľa smečiara Martina Sopka je recept na obrat finálovej série jednoduchý.

„Každé víťazstvo sa ukrýva v bojovnosti a v hlavách. Receptom je dobrý volejbal. Krátka pauza nám poslúžila na poupratovanie si v mysliach a som presvedčený o tom, že v stredu a vo štvrtok ukážeme svoj najlepší volejbal,“ dušuje sa košický smečiar, na ktorého nadväzuje tréner Vlkolinský: „Ak nevyužijeme domáce prostredie, tak v tej sérii nemôžeme pomýšľať na úspech. Domácu halu musíme využiť za každú cenu. Nič iné nám neostáva.“

Richard Vlkolinský však jedným dychom dodáva, že Prievidza predstavuje najsilnejšieho možného súpera. „Z pohľadu vyváženosti kvality a skúseností sú asi najvyváženejším tímom ligy. Každý z ich hráčov dokáže prispieť k bodom tímu a nie je ľahké nachytať hráčov, ktorí už niečo odohrali. Musíme na niečo vsadiť a to musíme trpezlivo dodržiavať. Máme niekoľko možností, ktoré chceme zrealizovať. Uvidíme, ako to zaberie.“

Pred návratom série do Košíc sa „dopravári“ spoliehajú na čaro svojej nízkej haly, ktorá spôsobuje súperom spravidla veľké problémy.

Verím tomu, že sa tá naša hala zaplní do posledné miesta a príde ešte viac ľudí ako proti Nitre. Teda, ak sa to vôbec dá, pretože ľudia už stáli všade. Našim cieľom je v každom prípade vyhrať. Nie jeden, ale oba zápasy,“ skonštatoval rezolútnym tónom kapitán Jakubov, ktorého doplnil M. Sopko: „Čakáme plnú halu a dve víťazstvá. Dáme do toho všetko! Chceme, aby si diváci prišli na svoje a aby sme sa vrátili do Prievidze za vyrovnaného stavu.“

Negatívom domovského stánku košických volejbalistov je však jeho nízka kapacita na úrovni 350 divákov. Už počas semifinále praskala jediná tribúna vo švíkoch a objavili sa preto aj úvahy o možnom odohratí finálových dueloch v Humennom.

„Keď sme v tejto hale začínali, tak chodilo 30 až 35 divákov. Teraz je nám kapacita malá, ale nebolo by fér, ak by sme odišli do Humenného. Sme košický klub pôsobiaci v Košiciach a finále si preto musia užiť Košice. Odchod na dôležité zápasy z mesta by nebol férový voči našim verným priaznivcom, ktorí chodia na volejbal zápas čo zápas. O Humennom sme preto tentoraz neuvažovali,“ vyslovil sa R. Vlkolinský.

Foto

Košičania plánujú potešiť domácich priaznivcov tímovými výkonmi a víťazstvami / KOŠICE ONLINE

Finálová séria volejbalovej extraligy je špecifická aj tým, že prebieha počas veľkonočného obdobia.

Po Prievidzi sme dali chlapcom dva dni voľna na vyfúknutie a od nedele opäť trénujeme naplno. Vždy to tak bolo, k volejbalu patrí aj hra počas veľkonočných sviatkov,“ upozornil Vlkolinský a aj podľa Sopka sú volejbalisti pravými športovými profesionálmi. „Sviatkovali sme v rámci normy. Každý k tomu pristúpil zodpovedne. Dali sme si klobásku či cviklu, ale hlavne sme poctivo trénovali a pokračovali v príprave na ďalší priebeh série.“

Košičanom je totiž jasné, že finálová miestenka nepredstavuje každoročnú záležitosť.

„Nechceme skončiť v poli porazených a po sérii hľadať vysvetlenia v štýle keby, čo ak, možno… Teraz je náš čas a musíme urobiť všetko preto, aby sme si splnili svoj sen,“ zamyslel sa Martin Sopko.

Podľa trénera Richarda Vlkolinského si musia všetci uvedomiť, že podobná príležitosť na zisk majstrovského titulu sa už niektorým hráčom nemusí naskytnúť nikdy. „Koľkokrát sa ešte naskytne takáto príležitosť? Je možné, že po sezóne sa niektorí hráči rozpŕchnu do sveta. Viacerí z nich začínali pri mne a asistentovi Dávidovi Šalatovi. A teraz sú z nich tridsiatnici. Dostali sa na iný level a všetci si ich všimnú práve vtedy, ak dokážu vyhrať. Ľudia sledujú víťazov, nie porazených.“

To, či sa košickým volejbalistom podarí pridať do klubovej vitríny ku Slovenskému poháru aj majstrovský titul, zistíme už v blízkom čase. Tretí a štvrtý duel finálovej série proti Prievidzi odohrajú v domácom prostredí už v stredu a vo štvrtok. Začiatok oboch zápasov v hale Hotelovej akadémie na Južnej triede je naplánovaný na 18.30.

AUTOR: KOŠICE ONLINE

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár