Komentáre

Historické finále košického volejbalu!

Volejbalisti VK KDS Šport Košice vyhrali v rozhodujúcom piatom zápase semifinálovej série nad Bystrinou Nitra 3:1. Celú sériu vyhrali 3:2 a prvýkrát v klubovej histórii tak postúpili do bojov o zlato.

„Je to historický postup pre Košice a stále to iba vstrebávam,“ tešil sa bezprostredne po víťaznom súboji proti Nitre kapitán Miroslav Jakubov. „Je to neskutočné, pretože po domácej prehre v treťom zápase sme išli hlavami dole. Mentálne sme sa však pripravili, v Nitre sme podali kolektívny výkon a doma sme to pred skvelým publikom dotiahli do konca.“

„Myslím si, že na našej strane bola postupová emócia väčšia. Potvrdili sme druhé miesto z nadstavby a finále si zaslúžime,“ nadviazal tréner Richard Vlkolinský. Z pohľadu celej série označil za kľúčovú domácu prehru v treťom súboji.

„Každé víťazstvo bolo dôležité, ale veľmi rozhodol domáci tretí zápas. Prehrali sme a tím sa potom nakopol. Vyhrali sme v Nitre a doma sme to potvrdili. Pri tých výhrach sme už leteli za víťazstvami, ale nakopla nás práve tá prehra,“ zdôraznil Vlkolinský, podľa ktorého nepríjemná porážka naštartovala tím správnym spôsobom. „My sme si vtedy nevraveli takmer nič. Číselne to totiž nebol zlý zápas a nemali sme nad čím plakať. Potrebovali sme teda len plný drajv. V šatni padlo pár správnych slov a tak to má byť.“

Podľa Miroslava Jakubova sa niesla celá séria v duchu servisu.

„Kto lepšie podával, ten vyhral. V prvých dvoch setoch tohto zápasu nám to vychádzalo, v treťom sme nezvládli dramatickú koncovku. Vrátili sme sa však a veľmi nám pomohla aj atmosféra, akú som ešte v Košiciach nezažil. Ľudia už boli aj hore po stenách a škoda, že nemáme väčšiu halu. Možno prebúrame nejakú stenu a pribudne nová tribúna,“ rozosmial sa Jakubov.

So slovami Jakubova o dôležitosti podania súhlasil aj tréner hostí Ľuboslav Šalata. Nitrania totiž často nenachádzali recept na košický servis a z toho plynuli bodové série.

„My sme sa do Košíc veľmi tešili. Verili sme, že domáci budú pod tlakom a to bude naša výhoda. Rozhodlo však to, že vo všetkých setoch sa na strane súpera našiel ten, kto urobil rozhodujúci náskok. A my sme potom iba dobiehali. V zostave nám chýbal dôležitý smečiar a tak sme improvizovali. Po dlhom čase sme preto oprášili netradičný systém s dvomi nahrávačmi. Keď sme to skúsili, tak nám to paradoxne v treťom sete vyšlo. Tam sme bojovali. Ale potom prišiel opäť servis domácich a zlomili to vo svoj prospech,“ povzdychol si tréner hostí Ľ. Šalata. O šancu na postup však podľa jeho slov prišli Nitrania pod domácou sieťou. „Vyhrali sme v Košiciach a doma sme to mali potvrdiť. Zľakli sme sa však svojej šance a začali sme hrať bojazlivo. Potom nás už domáci prevýšili emočne.“

Foto

Radosť Maroša Kasperkeviča po získanom bode / KOŠICE ONLINE

Zatiaľ čo Nitra bude vo finále chýbať prvýkrát od roku 2015, Košice sa môžu začať pripravovať na historicky prvú sériu o zlato.

„Našim cieľom bolo dostať sa do finále. Vyhrali sme pohár a teraz budeme hrať o titul v lige. Nemáme čo stratiť a veríme, že to zvládneme. Prievidza bude ťažkým súperom, ale ukázali sme, že ich dokážeme zdolať. Majú samozrejme trochu viac času na oddych, my budeme v tempe. Je to finále a teraz sa všetko maže. Sú favoritom ligy a my ideme prekvapiť,“ pousmial sa Miroslav Jakubov, na ktorého nadviazal Richard Vlkolinský. „Do Košíc som prišiel s tým, že chceme oprášiť spomienky na volejbal, ktorý sa tu hral pred pätnástimi rokmi. Vybudovali sme káder, ktorý sa chcel pobiť o najvyššie priečky. Momentálne panuje v tíme výborná chémia a máme tu kvalitné podmienky. Vzájomné duely s Prievidzou v sezóne boli vyrovnané a rozhodne momentálna dispozícia. Rozdáme si to!“

Rozhodujúci piaty zápas sledovala preplnená tribúna a ľudia, ktorí prišli neskôr, už len márne hľadali miestečká s výhľadom na palubovku.

„Pamätám si, že keď som sem prišiel, tak na prvý zápas prišlo 30 ľudí. A teraz je nám malá hala. Mňa však teší aj to, ako funguje celý klub. K volejbalu sme pritiahli veľa detí, máme fanklub a cítiť silný záujem,“ dodal spokojným hlasom tréner Vlkolinský.

V sérii o zlato hranej na štyri víťazstvá sa Košice stretnú s obhajcom titulu z Prievidze. Nitra bude hrať o bronz so Svidníkom.

VK KDS-ŠPORT KOŠICE – VKP BYSTRINA SPU NITRA 3:1 (17, 14, -25, 18) – konečný stav série 3:2, Košice postúpili do finále

Zápas trval: 109 minút, rozhodovali: Mokrý a Höger, 360 divákov.

Košice: Rossard 4, Jakubov 20, Kríž 6, Lamanec 21, M. Sopko ml. 12, Pizur 5, libero Kryš (Labik 0, Bališin 0). Tréner: R. Vlkolinský.
Nitra: Malina 12, Kašper 7, Kostoláni 18, Gergely 5, Kyjanica 4, Porubský 4, libero Ochodnický (Krajčo 0, Zaťko 2, Galandák 1). Tréner: Ľ. Šalata.

AUTOR: KOŠICE ONLINE

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár