Komentáre

Hráčmi mesiaca marec Koseková a Lamanec

Nahrávačka Barbora Koseková (VTC Pezinok Bilíkova) a univerzál Patrik Lamanec (VK KDS-Šport Košice) získali ocenenie Hráč mesiaca marec v najvyšších slovenských volejbalových súťažiach parfems.sk extralige žien, resp. Edymax extralige mužov 2018/2019. Pre Kosekovú, ktorá v Pezinku pôsobí od januára, je to premiérové ocenenie, Lamanec bol najlepší aj za január a ako prvý sa teší z druhého individuálneho triumfu v sezóne. V roku 2019 dominujú Košičania, ocenenie za február získal Lamancov spoluhráč Martin Sopko mladší.

O víťazoch ankety rozhoduje komisia, ktorá zohľadňuje predovšetkým štatistiky a vplyv hráča na tím a výsledok. Pomocným kritériom sú ocenenia MVP, ktoré sa udeľujú po každom extraligovom stretnutí.

BARBORA KOSEKOVÁ (VTC PEZINOK BILÍKOVA)

Reprezentačná nahrávačka prišla do Pezinka dokončiť sezónu po tom, ako v decembri predčasne v rumunskej lige skončil jej dovtedajší zamestnávateľ Temešvár. Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka sa ihneď stala oporou mladého družstva, pomohla mu k udržaniu 3. priečky v nadstavbe a v marci vo štvrťfinále play-off k jednoznačnému postupu cez UKF Nitra, vďaka čomu sa Pezinok prvýkrát od sezóny 2014/2015 dostal do semifinále. V ňom Pezinčanky chceli potrápiť obhajcu titulu Strabag, Bratislavčanky však potvrdili rolu favoritiek a triumfovali 3:0 na zápasy so stratou jediného setu.

“Musím povedať, že ocenenie ma trochu prekvapilo. Nečakala som niečo také, keďže sme do finále nepostúpili a Strabag sa nám nepodarilo zdolať ani raz. Ak by som mohla, určite by som cenu vymenila za postup do finále,” nezaprela v sebe tímového ducha. “V každom prípade, som vďačná za priazeň a teší ma, že hlasujúci takýmto spôsobom ocenili môj prínos pre družstvo. Veľmi ma to potešilo, aj preto, že v lige som len tri mesiace,” pokračovala Koseková, ktorá v 12 zápasoch najvyššej súťaže získala 32 bodov (15 es, 8 blokov).

Reprezentačná nahrávačka priniesla do Pezinka skúsenosti aj kvalitu, pomôcť nimi chce aj v boji o bronz. FOTO: VTC Pezinok Bilíkova

Bývalá hráčka bratislavských klubov Slávia a Doprastav, Brna či Békéscsaby verila, že Pezinčanky môžu v semifinále nadviazať na januárové víťazstvo 3:2 v Dome športu aj vyrovnané semifinálové stretnutia proti Strabagu v Slovenskom pohári, príčinu neúspechu pomenovala jasne. “Tentoraz zrejme trochu chýbali skúsenosti. Posledný semifinálový zápas bol z našej strany najlepší, v ňom sme mali aj veľkú šancu vyhrať. V prvých dvoch bolo zrejme vidieť, že pre viaceré hráčky to bola semifinálová premiéra, bolo to z našej strany trochu zakríknuté – veľká túžba, ale nevedeli sme, ako na to. Keď porovnám minulé vzájomné zápasy, myslím si, že sa Strabag dobre pripravil a určite im vyšla forma lepšie než nám,” povedala Koseková, ktorá chce sezónu zakončiť ziskom bronzu zo série proti Novému Mestu nad Váhom: “V semifinále sme odohrali tri dobré zápasy a verím, že nás to dobre pripraví na boj o bronz, určite chceme uspieť. Odkedy som prišla, s Novým Mestom sme prehrali len raz. Máme ešte týždeň na prípravu, potom to bude o tom, kto do toho dá viac.”

Finalistkami ankety za marec boli Lucia Herdová (Slávia EU Bratislava), Denisa Martáková (Nové Mesto nad Váhom) a Kosekovej spoluhráčka Simona Jelínková.

Grafika: SVF

PATRIK LAMANEC (VK KDS-ŠPORT KOŠICE)

Talentovaný univerzál v marci pomohol Košiciam k štyrom víťazstvám, v piatich stretnutiach celkovo získal 97 bodov (priemer 19,4 bodu na zápas). Košičania, druhí po nadstavbe, vo štvrťfinále play-off jasne prešli cez Komárno a v prvom semifinále doma zdolali Nitranov 3:1, Lamanec prispel úctyhodnými 32 bodmi. “Toľko bodov som v zápase ešte nedal, je to môj osobný rekord,” povedal s úsmevom 23-ročný bombardér. “Mesiac hodnotím veľmi pozitívne, keďže sa nám podarilo postúpiť do semifinále v najkratšom možnom čase a v prvom súboji sme Nitru zdolali, čo nám určite psychicky pomôže do ďalších bojov,” myslí si Lamanec, ktorý si vlani pripísal prvé štyri štarty v seniorskej reprezentácii.

Lamanec zažiaril v prvom semifinále, ako si budú Košičania počínať v stredu v Nitre? FOTO: KOŠICE ONLINE

Bývalý hráč Svidníka a COP Trenčín je prvý, ktorého meno zažiarilo v zozname laureátov za túto sezónu druhýkrát. “Určite ma teší, že sa mi podarilo ocenenie získať opäť. Beriem to ako záväzok do budúcnosti, aby som na sebe ďalej pracoval a pomáhal družstvu k čo najlepším výkonom. Samozrejme, chcem sa aj poďakovať celému tímu, lebo je to aj výsledok ich práce,” doplnil Lamanec, ktorý je v extraligových štatistikách s 388 bodmi piaty najproduktívnejší hráč.

Medzi finalistami ankety za marec mali tri kluby dvojnásobné zastúpenie: za Svidník sa o honor uchádzali Lukasz Pietrzak a Tibor Matušovský, za Prešov dvojica Michal Červeň, Martin Sopko starší a za Nitru duo Ľuboš Kostoláni, Lukáš Kyjanica.

Grafika: SVF

Hráči mesiaca v sezóne 2018/2019:
október: Taylor Nelson (USA / Slávia EU Bratislava) a Milan Bencz (SR / VKP Bystrina SPU Nitra)
november: Romana Hudecová (SR / Strabag VC Bratislava) a Peter Mlynarčík (SR / VK Prievidza)
december: Veronika Hrončeková (SR / Strabag VC Bratislava) a Martin Jančura (SR / VK Prievidza)
január: Karyna Denysova (Ukr. / Strabag VC Bratislava) a Patrik Lamanec (SR / VK KDS-Šport Košice)
február: Zuzana Šepeľová (SR / Slávia EU Bratislava) a Martin Sopko ml. (SR / VK KDS-Šport Košice)
marec: Barbora Koseková (SR / VTC Pezinok Bilíkova) a Patrik Lamanec (SR / VK KDS-Šport Košice)

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár