Komentáre

Košice chcú konečne cez Nitru do finále, obhajcovi Prievidzi v ceste stojí Svidník

Boj o finále volejbalovej Edymax extraligy mužov je predo dvermi! V sobotu sú na programe prvé zápasy semifinále, hrá sa na tri víťazstvá. Do najlepšej štvorky sa dostali prví traja po nadstavbe (Prievidza, Košice, Nitra) a víťaz skupiny 5.-10. Svidník, ktorý vo vyrovnanej sérii vyradil Prešov 2:1 na zápasy. V semifinále sa obhajca tiulu Prievidza stretne so Svidníkom a Košice si zmerajú sily s Nitrou.

V sobotu sa tiež začnú boje v skupine play-off o 5. – 8. miesto - Prešov nastúpi proti Zvolenu (16.00) a Myjava privíta Komárno (18.00). Tieto série sa hrajú na dve víťazstvá, úspešní zabojujú o 5. priečku a zdolaní o 7. pozíciu.

Grafika: SVF

PRIEVIDZA (1.) – SVIDNÍK (5.)

Termíny: sobota 30. 3. (Prievidza, 18.00), streda 3. 4. (Svidník, 17.00), sobota 6. 4. (Prievidza, 19.30), prípadne streda 10. 4. (Svidník, 17.00), prípadne sobota 13. 4. (Prievidza, 18.00)

Vzájomné zápasy: 2 – 0 (20. októbra v Prievidzi 3:0, 15. decembra vo Svidníku 3:0)

Prievidza a Svidník sa v semifinále stretávajú opäť po roku, vlani “kohúti” triumfovali 3:0 na zápasy. Obhajcovia titulu sú proti vlaňajšiemu držiteľovi bronzu favoritmi – zvíťazili v základnej časti aj nadstavbe a víťaza nadstavbovej skupiny o 5. – 10. miesto zdolali v oboch tohtosezónnych vzájomných súbojoch bez straty setu. Zverenci Richarda Nemca vo štvrťfinále podľa očakávania prekonali Zvolen, na pôde MVK však potrebovali štyri sety. “Domáci zápas proti Zvolenu bol bez problémov, u súpera v koncovke tretieho setu prišli chyby a Zvolen začal hrať lepšie, mali sme potom čo robiť aj vo štvrtom. Bola to taká povinná jazda a teraz sa začne pravé play-off,” vraví zvolenský rodák v službách Prievidze Marek Ludha.

Svidník prenikol do štvorky v stredu po triume 2:1 nad Prešovom v najvyrovnanejšej sérii štvrťfinále. “Samozrejme, sledovali sme, koho dostaneme. Viacerí z nás si želali Svidník, máme s nimi lepšiu bilanciu, Prešov nám asi vyhovoval menej. Svidník však ukázal, že vie hrať veľmi dobrý volejbal; musíme si dať pozor a ustrážiť prvé víťazstvo,” pripomína 25-ročný blokár a dopĺňa: “Dôležité bude ustrážiť si domáce prostredie, tu sa nikomu nevyhráva ľahko. Ak budeme hrať svoju hru, mali by sme uspieť. Možno prídu ťažšie chvíle, ale treba si veriť a ťahať za jeden povraz.”

Prievidžanom v doterajšom priebehu sezóny nevyšiel predovšetkým Slovenský pohár – vo štvrťfinále vypadli v Prešove (2:3) a na finálový turnaj do Humenného sa neprebojovali. “Viackrát sa stalo, že pohár vyhral tím, ktorý sa v play-off nedostal ani do finále, je tam určite väčší priestor na prekvapenia. Na pohár už nemyslíme, sústredíme sa na vrchol sezóny, ktorý je pred nami. V Prievidzi je veľká chuť získať ďalší titul,” dodal reprezentačný blokár.

Prievidza na úvod semifinále chce jednoznačne potvrdiť výhodu domáceho prostredia. FOTO: Ivan Valko

Svidník mal do semifinále najťažšiu cestu, no napokon sa doň dostal na úkor Prešova (3:2 vonku, 2:3 doma, 3:0 vonku). “V prvom a druhom zápase sme v úvodných dvoch setoch dominovali, ale potom sa niečo stalo v treťom, štvrtom. Do tretieho zápasu sme išli s tým, že sme to veľmi nerozoberali, po dvoch vyhratých setoch sme si na lavičke nepovedali vôbec nič a napokon to vyšlo. Každý si to asi sám uvedomil, že treba hrať ďalej a netreba vymýšľať,” vraví svidnícky nahrávač Jakub Hriňák.

Kapitán Slávie nepovažuje dlhšiu štvrťfinálovú sériu a menej odpočinku pred štvrťfinále za nevýhodu. “Nemyslím si, že by sme mali byť unavení. Sme mladý tím, natrénované máme a sme rozbehnutí. Do soboty budeme stopercentne pripravení a snáď to pôjde,” tvrdí Hriňák a na margo semifinálového protivníka doplnil: “Proti súperovi ako Prievidza nemôžeme dávať ľahký servis, musíme tlačiť, nie je čo vymýšľať. Treba ich odtlačiť od siete a pokúsiť sa ubrániť. Máme dobrých podávajúcich hráčov, ak nám to pôjde, bude to dobré. Ideme do série s tým, že Prievidza je favorit a nemáme čo stratiť, vtedy sa možno hrá aj lepšie. Chceme sa postarať o nejaké to prekvapenie.”

KOŠICE (2.) – NITRA (3.)

Termíny: sobota 30. 3. (Košice, 18.30), streda 3. 4. (Nitra, 18.00), sobota 6. 4. (Košice, 18.30), prípadne streda 10. 4. (Nitra, 18.00), prípadne sobota 13. 4. (Košice, 18.30)

Vzájomné zápasy: 3 – 2 (13. októbra v Nitre 2:3, 1. decembra v Košiciach 3:0, 26. januára v Košiciach 3:1, 16. februára v Humennom 3:2 v semifinále SP, 23. februára v Nitre 0:3)

Košice a Nitra ako jediní vo štvrťfinále nestratili ani set, súperov “vybavili” v najkratšom možnom čase. Košičania si pri vstupe do play-off dvakrát poradili s Komárnom. “Myslím si, že sme sa prezentovali dobrou hrou, tlačili sme servisom a odtiahli ich od siete. Len v poslednom sete v Komárne sme poľavili, čo domáci hneď využili; na to si proti Nitre musíme dať pozor, lebo sa nám to môže vypomstiť,” upozorňuje košický univerzál Patrik Lamanec.

KDS-Šport sa pred sezónou netajil vysokými ambíciami a keďže vo februári získal Slovenský pohár, má šancu zabojovať o double. Cesta do finále vedie cez súpera, ktorý Košičanov v semifinále dvakrát vyradil – v sezónach 2015/16 a 2016/17 zhodne 3:0 na zápasy. Teraz však sú miernymi favoritmi Košičania, druhí po nadstavbe. “Do semifinále ideme s najvyššími cieľmi, chceme postúpiť do finále. Každý z nás do toho dá všetko, to je podľa mňa základ úspechu. Určite bude dôležité dobre servovať a vyhýbať sa chybám, zvyšok je už na trénerovi – akú pripraví taktiku,” povedal 23-ročný volejbalista. Košičania od začiatku nadstavby z desiatich zápasov vyhrali osem – v Prešove prehrali tesne 2:3 a v Nitre 0:3 s obmenenou zostavou po pohárovom triumfe v Humennom. “Sme dobre naladení a máme vysoké ciele. Budeme pokračovať ďalej, postupne po krokoch,” vraví Lamanec.

Základná zostava Nitry je nabitá skúsenosťami, od februára môže tím spod Zobora rátať aj s nahrávačom Jurajom Zaťkom a blokárom Lukášom Kyjanicom. “Myslím si, že Nitra je štruktúrou hráčov podobná nám, majú starších skúsených aj mladších húževnatých hráčov. Osvedčili sa im aj posily – Lukáš je veľmi šikovný mladý blokár a Ďuro Zaťko skúsený nahrávač. Očakávam veľmi kvalitné súboje, určite si na svoje prídu aj fanúšikovia,” uzavrel šikovný ľavák.

Košičania v tejto sezóne doma s Bystrinou neprehrali, no tiež nevyhrali pod Zoborom. FOTO: VK KDS-Šport Košice

Myjava v základnej časti aj v Slovenskom pohári odohrala proti Nitre päťsetové zápasy, v play-off však proti tímu Ľuboslava Šalatu nezískala ani set. “Vedeli sme, že nás nečaká nič jednoduché, Myjava je doma silná, zdolali aj nás. Pre trénera to tiež bolo špecifické, keďže Myjavu viedol. Postup nás teší, každý chce hrať o medaily a nie v spodnej časti,” hovorí smečiar Marek Malina, s Bystrinou dvojnásobný extraligový šampión (2016, 2017). Na súboje s Košicami sa teší: “Je to ťažký súper, hrajú teraz veľmi dobre. Je to však play-off, nemáme čo stratiť a veríme si.”

Nitriansky tím prešiel pred sezónou veľkou prestavbou a zopár hráčov sa vymenilo aj v priebehu ročníka. “Tak to chodí, niekto príde, niekto odíde. Pri Milanovi Bencovi bolo otázkou času, ako dlho s nami bude. S Ďurom Zaťkom máme vyrovnanú dvojicu nahrávačov, Lukáš Kyjanica bol výborný príchod, na bloku sme potrebovali pomôcť,” vraví 30-ročný smečiar.

Z piatich doterajších vzájomných súbojov v tejto sezóne Košice vyhrali tri a Nitra dva. “V pohári v Humennom to bolo 2:3; na neutrálnej pôde sa s nimi dá hrať, u nás tiež, akurát u nich je trochu špecifická hala, majú tam dobrý servis a ťažko sa to bráni,” tvrdí Malina. “V Humennom sme videli, že aj Košice vedia znervóznieť, keď sme ich zatlačili podaním. Dôležité bude, aby sme side-out nerobili na tri či štyri pokusy. Veľmi dôležitý bude prvý zápas. Ak sa nám podarí vyhrať alebo Košice zneistiť a doma to potvrdiť, bude tam veľká šanca,” uzavrel Malina.

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár