Komentáre

Vlkolinského teší atmosféra v tíme. Pribudne k Slovenskému poháru aj ligová trofej?

Po zisku historického bronzu v roku 2016 zažili košickí volejbalisti dve sezóny bez medailového úspechu, no všetko nasvedčuje tomu, že rok 2019 by mohol byť opäť rokom košického volejbalu.

Hráči KDS-šport získali na finálovom turnaji v Humennom prestížny Slovenský pohár a počas nadstavbovej časti tímov najlepšej štvorky ukázali najlepšiu formu. Vedúcu Prievidzu dokázali zdolať dokonca trikrát v rade!

„Čo sa týka formy, tak tá sa nedá udržať počas celej sezóny na konštantnej úrovni a my sme sa dostali na správnu vlnu víťazstvom 3:0 vo Svidníku v odvetnej fáze prvej časti. Predviedli sme tam výborný volejbal a na tento moment sme čakali,“ zamýšľa sa v súvislosti s ladením formy tréner Richard Vlkolinský pre košiceonline.sk. „Odvtedy sme odohrali iba jediný bezbodový zápas, no to sme v Nitre nenastúpili v plnej sile. Snažíme sa pracovať tak, aby forma vygradovala v pravý čas. Vyšiel nám štart januára a veľmi nám pomohli aj dve víťazstvá v Prievidzi. To už bola súčasť prípravy na Slovenský pohár, ktorý sme našťastie zvládli k našej spokojnosti.“

V rámci Final four pohárovej súťaže zvládli Košičania hneď dve päťsetové bitky. Ukázali tak psychickú i fyzickú odolnosť, na ktorej plánujú budovať aj v play-off.

„Osobne ma teší aj to, že tím postupuje skromne, krok po kroku. Žiadne bombastické reči, ale poctivá práca. V tíme mám pár hráčov, ktorí už získali tituly, ale väčšina z nich ešte nič veľké nevyhrala. Zisk pohára bol preto veľmi dôležitý. Chlapci zrazu zistili, že dokážu vyhrať veľkú trofej a to im môže pomôcť aj v play-off,“ upozornil Vlkolinský.

Základ tímu je pritom rovnaký ako v predošlých sezónach. Ako krok správnym smerom sa však ukázalo angažovanie legionárskej dvojice Marcin Krys – Quentin Rossard.

„Každá sezóna prináša nejaké zmeny a to naše mužstvo sa obmenilo tiež. Teraz je v ňom viac úsmevov, súdržnosti, pozitívnej nálady. Chlapci sa vedia pozitívne ponaťahovať a to je fajn,“ pochvaľuje si úspešný tréner, ktorý priviedol Humenné k trom majstrovským titulom. Veľmi dobre preto vie, čo si vyžaduje úspech. „Pri mne ľahký život nemajú a to priznávam. Tento kolektív však funguje na zdravých základoch. Chlapci sa na seba tešia a to je dôležité.“

Úspech v Slovenskom pohári teší, no nepredstavuje ultimátny cieľ sezóny. Aj preto sa Košičania po návrate z Humenného pustili do ďalšej poctivej prípravy.

„V týždni po Slovenskom pohári sme sa vrátili k fyzickej príprave tímu a to ovplyvnilo náš program. V Nitre sme preto nepostavili viacerých hráčov základnej zostavy a vzhľadom na intenzívnu prípravu som bol zvedavý aj na výkon chlapcov v súboji proti Prievidzi. V nohách mali razantný, technický, kombinačný tréning s výhľadom na play-off. Napriek tomu sme nastúpili v plnej sile a v klasickou základnou šestkou. Výnimkou bol mladý blokár Pizúr. Chcel som vidieť odozvu tímu na intenzívny týždeň. Teší ma, že sme pôsobili veľmi dobre. Fyzicky i emočne. Presne to chce tréner vidieť,“ vrátil sa Vlkolinský k víťazstvu 3:0 nad lídrom tabuľky.

Ľahký však podľa jeho slov nie je ani aktuálny týždeň. Tréningy sú opäť intenzívne a smerované k play-off. Aj preto je otázne, aký prístup zvolí tréner v sobotňajšom derby v Prešove. Súboj posledného kola nadstavby už totiž nemôže zmeniť nič na druhej priečke Košičanov.

„Opäť zaberáme naplno a až v poslednej chvíli sa preto rozhodnem, či nasadíme v Prešove do základnej šestky niekoho nového,“ vyjadril sa na margo svojej dilemy Vlkolinský.

Košičania už vopred vedia, že vo štvrťfinále narazia na Komárno. Znalosť mena súpera v dostatočnom predstihu predstavuje podľa kormidelníka KDS-šport malú výhodu. „Vieme, na koho sa máme pripraviť a môžeme skúšať viacero alternatív v tréningu. Postupovať podľa istých schém, ktoré nás pripravia na jednotlivé herné situácie.  Našim cieľom je rozhodne postup a urobíme preto všetko. Nechceme však nič podceniť. Komárno je totiž tímom, ktorý doma zdolal okrem Prievidze každého! Je to teda zdatný súper.“

Popri práci s A-tímom sa však Richard Vlkolinský venuje aj klubovej liahni. V tomto smere však v druhom najväčšom meste Slovenska naráža na istý paradox.

„Menšie mestá s menšími klubmi majú detí viac. U nás je totiž rozptyl záujmov obrovský. Aj naše deti delia svoj čas medzi volejbal, flautu, saxofón, klavír, ďalší chodí maľovať a máme tu aj jedného z najlepších bikrosárov Slovenska. Toto je proste veľké mesto a rodičia sa snažia ponúknuť deťom väčší rozptyl realizácie. Mňa preto teší aj to, že deti na tréningoch pracujú zodpovedne. V tomto smere to tu máme asi ťažšie ako v nejakom menšom mestečku, ale snažíme sa, aby sme vychovali kvalitných volejbalistov aj tu,“ uzavrel náš rozhovor tréner košických volejbalistov Richard Vlkolinský.

Autor: KOŠICE ONLINE

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár