Komentáre

Košice zdolali v dráme Nitru 3:2 a premiérovo postúpili do finále Slovenského pohára

Druhými finalistami Slovenského pohára vo volejbale mužov sa stali hráči VK KDS Šport Košice. Zverenci Richarda Vlkolinského zdolali v sobotu večer v Humennom v päťsetovej dráme VKP Bystrinu SPU Nitra a prvýkrát v klubovej histórii postúpili do finále národného pohára. V ňom sa v nedeľu o 17.30 stretnú vo východniarskom derby s trojnásobným víťazom tejto trofeje VK MIRAD PU Prešov. Nedeľňajším program v Humennom otvorí ženského finále STRABAG VC Bratislava – Slávia EU Bratislava (14.30).

Semifinále Slovenského pohára 2019, Humenné (sobota):
VKP Bystrina SPU Nitra – VK KDS Šport Košice 2:3 (22, -20, -21, 21, -11)
Zápas trval: 144 minút, rozhodovali: Höger a Daruľa, 950 divákov.
Nitra: Porubský 3, Malina 10, Kyjanica 15, Kostoláni 28, Galandák 10, Kašper 9, libero Ochodnický (Zaťko 0, Gera 2, Gergely 0). Tréner: Ľ. Šalata.
Košice: Rossard 1, Bališin 8, Jakubov 15, Kríž 5, Lamanec 25, M. Sopko ml. 19, libero Kryš (Smolej 3, Pizur 3, Labik 0). Tréner: R. Vlkolinský.

Zápas medzi Košicami a Nitrou sa začal opatrne na oboch stranách, francúzsky nahrávač v drese Košíc Rossard na začiatku rozhodil lopty na oba kolíky aj na doskok a na stred, aby si útočiaci hráči siahli na loptu. Bezchybné útoky si pripísali Sopko, Bališin aj Lamanec. Po zlom postavení Nitry, viedli Košice už 8:5. K útočiacemu košickému triu sa pridal aj kapitán Jakubov. Na druhej strane sa na útoku chytil Galadák a Kostoláni, a dotyk Kríža siete znamenal dorovnanie pre Nitru na 10:10. Pestrejší útok vychádzajúci z pokojnej prihrávky priniesol Košiciam vedenie 18:14. Do koncovky Košice postavili Smoleja namiesto Lamanca, Nitra sa dotiahla na 21:19 a 21:20, čo prinútilo trénera Vlkolinského siahnuť po odychovom čase, kým jeho náprotivok Šalata už v tejto fáze mal oddychové časy vyčerpané. Pizúr vystriedal Kríža,  no Malina bol na podaní nezastaviteľný a Nitra otočila na 22:21 a zvýšila na 23:21. Jakubov dva krát nezložil a Nitra sa dostala k setbalu, ktorSúboj na sieti Miroslav Jakubov (vľavo) a Peter Porubský. FOTO: Lukáš Jaseňáký však na prvý krát nevyužila, Kyjanica bol v sieti, no bol to práve on, kto v ďalšej výmene útokom ukončil prvý set 25:22 pre Nitru.

Druhý set začali opäť lepšie Košice, keď si vytvorili náskok 8:5 a držali ho ešte za stavu 15:13. Nitra po útoku Kostolániho stiahla už len na rozdiel jedného bodu (14:15), no odskočenie Košíc na tri body (14:17) už prinútili trénera Šalatu zobrať oddychový čas. Následne videli diváci v hale sériu chýb na oboch stranách. Nitre sa stále nedarilo zablokovať Jakubova, ktorý vytĺkal Nitranov zo všetkých smerov, naopak Košičania niekoľko krát zavadili o sieť a vlastnými chybami si cestu do finále komplikovali. Po ese Jakubova však Košice vstupovali do koncovky s náskokom 22:18. V koncovke nakoniec Jakubov pokazil podanie, zopakoval to na opačnej strane aj Kyjanica a Kostoláni. O výhre Košíc 25:20 v druhom sete rozhodol až Galadákov smeč do autu.

Tretí set sa začal dlhou výmenou na konci ktorej bol Sopkov smeč a bod pre Košice. Vyrovnaný priebeh úvodu setu 7:7, 9:9, 11:11 ukončil až výrazne zlepšený útok Lamanca, vďaka ktorému sa Košice Nitre vzdialili na rozdiel dvoch bodov 13:11, ktorý ale Nitra opäť rýchlo stiahla 13:13. Po dobrých prihrávkach sa stredom presadili Bališin za Košice a odpovedal mu nato hneď Kašper v drese Nitry. Do koncovky išli však predsa len s náskokom Košice 21:16. Nitra už do konca setu na výborne hrajúce Košice nenašla recept a tretí set prehrala 21:25

Štvrtý set začala lepšie Nitra, keď si hneď v úvode vytvorila náskok 3:0, ktorý ešte zvýšila na rozdiel štyroch bodov 6:2 a 8:4. Nitre sa začalo dariť na čo siahla, naopak Košice zaútočili do autu a Nitra zvýšila svoj náskok už na 11:5. Nahrávača Rossarda vystriedal Kasperkevič, Kríža Pizúr, no Nitra pokračovala výborne na servise aj v útoku. Na ihrisko sa vrátil Rossard, no to už Košice prehrávali 13:18. Nitra si svoj náskok trpezlivo držala až do koncovky, kde Košice opäť zabrali, náskok znížili na rozdiel dvoch bodov 21:23, no Nitra obrat nedopustila a vyhrala 25:21.

Prvý bod v piatom sete si pripísali Košice vďaka Lamancovi,  ale za Nitru hneď odpovedal Galandák. Od stavu 3:3 sa však ako prvé odrazili Košice 5:3, 7:4. Pri výmene strán mali ešte stále navrch Košice, ktoré viedli 8:5 a svoj náskok ešte zvýšili na 10:6. Setbal pre Košice zariadil Lamanec esom na 14:9. Potom však podal do siete a dal ešte šancu Nitre. Využil ju Kyjanica, znížil na 11:14 no Martin Sopko vytĺkol bloky a zariadil Košiciam účasť v zajtrajšom finále Slovenského pohára.

Ľuboslav Šalata, tréner Nitry: “Mrzí ma tretí set, v ktorom sme sa z prílišného chcenia dopúšťali chýb a nedorozumení, ktoré nás stáli stratu nádejného vedenia. Košice pôsobili v určitých fázach zápasu zohratejšie a trezlivejšie. My sme boli vyrovnaným súperom, ale vlastné chyby nás zrážali na kolená. Blahoželám súperovi k postupu.”

Richard Vlkolinský, tréner Košíc: “Myslím, že dnes rozhodla obrana a to, že sme dohrávali lopty – to sú také emotívne momenty, ktoré vás potom naštartujú. Základná šestka si to dnes oddredla, ale mladí, ktorí na ihrisko prišli priniesli vietor a ukázali nové možnosti. Atmosfére pripisujem dnes množstvo chýb, ktoré zvyčajne nerobíme, preto viem, že dnes v noci sa treba hlavne dobre vyspať, aby sa každý dostal do pohody.  Sme vo finále a v konečnom dôsledku si to zajtra chalani odohrajú tak, ako chcú.”

Peter Kašper, kapitán Nitry: “Dnes sme nedodržiavali taktické pokyny. Dopúšťame sa chýb a v niektorých postaveniach nevieme zahrať to, čo chceme. Trénujeme to, hovoríme o tom a stále nám niektoré veci robia problémy.”

Zdroj:http://www.svf.sk/sk/archiv-sprav/detail-spravy/_kosice-zdolali-v-drame-nitru-3
FOTO: Lukáš Jaseňák

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár