Komentáre

Bitka o východ korisťou Košíc, repríza finále pre Prievidzu, Komárno zdolalo Svidník

Košice sa na Finále Slovenského pohára v Humennom naladili výhrou nad Prešovom. FOTO: TASR

Edymax extraliga mužov pokračovala v sobotu piatimi stretnutiami 3. kola nadstavbovej časti. V štyroch prípadoch uspel domáci tím – Košice zvíťazili nad Prešovom, Zvolen nad Starou Ľubovňou a Myjava nad Trenčínom rovnako v troch setoch; Komárno mierne prekvapilo v súboji proti Svidníku, ktorý zdolalo 3:1. Na súperovej palubovke sa z triumfu tešil len úradujúci šampión Prievidza, pod Zoborom v Nitre v repríze vlaňajšieho finále zvíťazil 3:1. V poradí tabuliek neprišlo k zmenám, Prievidza a Košice už majú istotu vstupu do play-off z dvoch najvyšších pozícií.

Košičania v derby proti Prešovu potvrdili aktuálnu solídnu formu a zvíťazili 3:0, pričom súpera ani raz nepustili cez 20 bodov. Pred súbojom si cenu Hráč mesiaca január prevzal univerzál KDS-Šport Patrik Lamanec. Najužitočnejším hráčom stretnutia sa stal francúzsky nahrávač Košíc Quentin Rossard, najviac bodov (16) získal smečiar Miroslav Jakubov. Z hostí sa ako jediný na dvojciferné číslo dostal kapitán Martin Sopko starší (10). Košice naďalej strácajú na lídra z Prievidze jednu výhru a tri body, Prešov je štvrtý s mankom dvoch výhier a štyroch bodov na Nitru. Košičania aj Prešovčania sa počas budúceho víkendu predstavia v Humennom na vyvrcholení Slovenského pohára, v semifinále budú čeliť Nitranom, resp. Svidníčanom.

Útočí Martin Sopko mladší. FOTO: TASR

Prievidza minulý víkend doma podľahla Košiciam v tajbrejku, na víťaznú vlnu sa vrátila pod Zoborom. Domáci mali navrch len v tretej časti, čo na bodový zisk nestačilo. Cenu MVP získal rovnako ako v Košiciach nahrávač víťazného tímu – reprezentant Martin Jančura. Útočné trio Ihnát, Mlynarčík, Javorčík pomohlo “kohútom” 34 bodmi, štatistikám kraľoval Nitran Kostoláni (18 b.). Po sobotňajšej prehre – tri kolá pred koncom nadstavby – stráca Nitra na Košice tri výhry a 11 bodov, takže už nemá šancu posunúť sa z 3. priečky vyššie.

Nitran Malina proti trojbloku Prievidze. FOTO: Miroslav Slávik

Svidník si v Komárne chcel upevniť pozíciu lídra skupiny 5. – 10., no po nepresvedčivom výkone tentoraz nezískal ani bod (1:3). Najužitočnejším hráčom duelu sa stal reprezentant v službách Spartaka Matej Kubš. Rolu favoritov v domácom prostredí potvrdili Zvolen aj Myjava, zápasy proti Starej Ľubovni, resp. Trenčínu zvládli bez zaváhania. Za Svidníkom (bilancia 15-8) v skupine o 5. – 10. miesto nasledujú Myjava (13-10), Komárno (9-13), Trenčín (7-16), Zvolen (5-18) a Stará Ľubovňa (0-22).

Program 3. kola v nedeľu uzavrie súboj skupiny o 5. – 10. miesto Komárno - Stará Ľubovňa (18.00).

Edymax extraliga mužov – nadstavbová časť – 3. kolo – sobota:

SKUPINA O 1. – 4. MIESTO

VK KDS-ŠPORT KOŠICE – VK MIRAD PU PREŠOV 3:0 (10, 20, 20)
Zápas trval 72 minút, rozhodovali: Porvazník a Mokrý, 220 divákov

Košice: Rossard 2, Jakubov 16, Kríž 5, Lamanec 8, M. Sopko ml. 11, Bališin 5, liberá Kryš a Marčok (Kasperkevič 1, Labik 1). Tréner: R. Vlkolinský.
Prešov: Hudák 5, Mikovčík 6, Bogdanovič 4, M. Sopko st. 10, Červeň 3, Jurko 2, libero T. Lampart (Velička 0, Gula 0, Pavlinský 0, Rajduga 3, Faron 0). Tréner: E. Digaňa.

MVP: Quentin Rossard (Košice)

Richard Vlkolinský, tréner Košíc: “Od začiatku sme mali zápas v moci. Tempo zápasu sme diktovali my. Kombinácia fyzickej a technickej prípravy nám celkom sedí, za čo som rád. Stále sa trochu boríme s koncentráciou. Gratulujem chalanom ku kolektívnemu výkonu.”

Erik Digaňa, tréner Prešova: “Blahoželám Košiciam k výhre a dobrému výkonu. Ako tréner beriem trochu túto prehru na seba, pretože nám vývoj v nadstavbovej časti dovolil si trochu pritlačiť pred pohárom v rámci fyzickej kondície a takto doladiť nejaké veci, pretože my budeme mať taký prvý vrchol pohár. V nadstavbovej časti – nie že by to nebolo podstatné, herne sme zlyhali, predstavoval som si to trochu inak, ale hovorím, beriem to na seba, fyzicky sme trochu odišli. Jediné pozitívum bol Boris Velička, ktorý keď nastúpil, odohral celkom kvalitný zápas a potešil ma aspoň on svojím výkonom.”

Nahrávač Košíc Rossard v akcii. FOTO: VK KDS-Šport Košice

Patrik Lamanec preberá cenu Hráč mesiaca január. FOTO: VK KDS-Šport Košice

VKP BYSTRINA SPU NITRA – VK PRIEVIDZA 1:3 (-19, -20, 20, -22)
Zápas trval 94 minút, rozhodovali: B. Kováč a Moravčík, 165 divákov

Nitra: Malina 7, Gergely 6, Kostoláni 18, Galandák 9, Kašper 7, P. Porubský 1, liberá Ochodnický a Krajčo (Marinič 0, Gera 4, Minda 0, Holinga 0). Tréner: Ľ. Šalata.
Prievidza: Ludha 9, Jančura 5, Ihnát 13, Prešinský 5, Mlynarčík 12, Javorčík 9, libero Ľ. Nemec (Pliaseckij 0, Mačuha 0). Tréner: R. Nemec.

MVP: Martin Jančura (Prievidza)

Ľuboslav Šalata, tréner Nitry: “Prvé dva sety mala Prievidza jednoznačne navrch, hlavne na prihrávke a servise. My sme sa, naopak, pri týchto činnostiach veľmi natrápili. V treťom sete sa nám to podarilo stabilizovať, čo sa nám aj vyplatilo. Vo štvrtom sete nám prihrávka opäť odišla a vlastne sme sa nedostali poriadne ani k útoku. To rozhodlo, že Prievidza si odnáša plný bodový zisk.”

Richard Nemec, tréner Prievidze: “Nebolo to ľahké, za stavu 2:0 sme trošku poľavili. Robili sme chyby v sériách, ale chalani to nakoniec zvládli a vysporiadali sa s tým. Patrí im veľká vďaka, nakoľko to teraz nemajú ľahké, lebo im trošku komplikujem život kvôli play-off.”

SKUPINA O 5. – 10. MIESTO

VK SPARTAK UJS KOMÁRNO – TJ SLÁVIA SVIDNÍK 3:1 (20, 22, -24, 21)
Zápas trval 107 minút, rozhodovali: Královič a Svorenčík, 300 divákov

Komárno: R. Pělucha, Sládeček, Kubš, Hinduliak, Rehák, Rak, liberá M. Habán a A. Habán (Sánta). Tréner: R. Pělucha.
Svidník: J. Hriňák, Ščerba, Majcher, Pietrzak, Ciupa, Matušovský, libero S. Paňko (Markovič, Kalužný, Marjov, Oleárnik). Tréner: P. Tholt.

MVP: Matej Kubš (Komárno)

Komárno po minulotýždňovej prehre so Zvolenom predviedlo diametrálne odlišný výkon a na výsledku to bolo aj vidieť. Už v úvode prvého setu si vytvorilo vedenie 7:5, no keď viedlo už 12:8, tréner hostí musel brať oddychový čas. Hostia museli reagovať onedlho opäť, keď sa domáci dostali do vedenia 16:10. Svidník napokon znížil na 16:14 a aj v závere setu bolo 22:20, na konci bodovali už len Komárňania a zaslúžene sa ujali vedenia.

Komárno na začiatku druhého setu spočiatku ťahalo za kratší koniec, prehrávalo v jeho prvej polovici, napríklad aj 8:11, ale bojovný výkon domácich dnes žal úspech. Zverenci Robina Pěluchu otočili na 13:12 a potom pokračoval set ako na hojdačke. Každý chvíľku ťahal pílku, až dospel set do stavu 20:20 a 22:22. Záver však lepšie zvládli bojovnejší domáci a ujali sa vedenia 2:0 na sety.

Nabudení domáci rýchlo získali vedenie 3:0 a pokračovali tak v dobrom závere druhého setu. Podobne rýchlo sa však spamätali aj hostia a dokázali sa dostať do vedenia 11:8. Hoci viedol Svidník aj 19:15, Komárno sa nevzdalo a zo stavu 17:22 znížilo na 21:22. Domácich to však stálo veľa síl a v závere setu mali pevnejšie nervy a viac energie hostia, ktorí využili svoj druhý setbal.

Vo štvrtom sete sa domáci nenechali rozhodiť neúspešným záverom predošlého setu. Dostali sa do vedenia 8:3 a prakticky z neho žili celý set. Vedenie si udržovali aj pri stave 13:7 a 15:11, no Svidník zaútočil a upravil na 16:15. Komárno sa však včas vrátilo k svojej hre na začiatku tohto setu, získalo vedenie 21:17 a aj keď bol neskôr stav 22:21, cenné víťazstvo za tri body si už domáci nenechali vziať za žiadnu cenu.

(text: Róbert Mihalička)

Robin Pělucha, tréner Komárna: “Som nesmierne rád, že sme po minulotýždňovej prehre so Zvolenom zabrali a vyhrali. Boli síce pasáže, ktoré sme nehrali dobre a stratili sme viacero bodov v sérii, čoho sa musíme v budúcnosti vyvarovať, ale v každom prípade som veľmi rád za toto cenné víťazstvo.”

Peter Tholt, tréner Svidníka: “V našej hre dnes chýbala agresivita, počnúc servisom, útokom, ale aj obranou na sieti a v poli. Súpera sme nechali rozohrať sa a napokon v tomto zápase zaslúžene zvíťazil.”

MVK ZVOLEN – VKM STARÁ ĽUBOVŇA 3:0 (15, 17, 18)
Zápas trval 68 minút, rozhodovali: Daruľa a Poláčiková, 100 divákov

Zvolen: Kamenský 7, Michalec 1, Kliment 14, Kučera 11, Orolín 5, Podstupka 7, libero Hraňo (Sekereš 6, Šimko 2). Tréner: M. Vaško.
Stará Ľubovňa: Grivalský 2, Buvalič 8, Margicin 1, Kandráč 6, Kyšeľa 3, Ján Bittner 2, libero Haky (Malachovský 8, Jakub Bittner 1, Mačuga 0). Tréner: J. Senko.

MVP: Jozef Kučera (Zvolen)

Martin Vaško, tréner Zvolena: “Dnes sme si pomohli servisom; keď sme nerobili chyby, boli sme jednoznačne lepší.”

Ján Senko, tréner Starej Ľubovne: “Dnes sme sa počas celého zápasu trápili na prihrávke aj v útoku. Žiadna obrana, k tomu sa pridalo množstvo chýb a výsledok je jasný.”

TJ SPARTAK MYJAVA – COP TRENČÍN 3:0 (17, 19, 20)
Zápas trval 63 minút, rozhodovali: D. Dovičovič ml. a Gerboc, 219 divákov

Myjava: Pollák 3, Jalovecký 3, Watzka 9, Michal Zeman 8, J. Petráš 15, Pokopec 11, liberá Kurej a Šutovský (Viskup 0, Valo 0, Konc 3, O. Zeman 0). Tréner: M. Pipa.
Trenčín: Jendrejčák 6, Goč 0, Hrtus 9, Kyjanica 4, V. Rzyman 3, Ondruš 10, libero Ružbaský (Vančo 1, Š. Rzyman 1). Tréner: P. Kalný.

MVP: Pavol Kurej (Myjava)

Domáci potvrdili úlohu favorita a jednoznačne vyhrali v pomere 3:0. Myjava si bola vedomá posledných slušných výsledkov hráčov COP Trenčín a k zápasu pristúpila zodpovedne a koncentrovane. Domáci lepšie bránili aj útočili a boli celkovo lepší. V priebehu zápasu dal domáci tréner šancu aj hráčom z lavičky. Tri body zostali zaslúžene doma.

Martin Pipa, tréner Myjavy: “Som rád za víťazstvo 3:0. Boli sme lepší na servise, v útoku aj obrane. Zápas sme odohrali zodpovedne a koncentrovane. Chlapcov som za výkon a prístup k tomuto zápasu pochválil.”

Peter Kalný, tréner Trenčína: “Dnes boli domáci lepší vo všetkých herných činnostiach a zaslúžene vyhrali. Moje družstvo nepodalo dobrý výkon. Neboli sme úspešní na útoku a domáci nás ubránili. Domácim gratulujem k zaslúženým trom bodom.”

Štatistiky, rozpis zápasov a tabuľku nájdete TU.

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár