Komentáre

Košice opäť uspeli v Prievidzi, Zvolen prekvapil v Komárne, Prešov podľahol Nitre

Porciu piatich súbojov – dvoch v elitnej skupine 1. – 4. a troch v skupine o 5. – 10. miesto – ponúkol sobotňajší program 2. kola nadstavbovej časti Edymax extraligy volejbalistov. Sobota nepriala domácim mužstvám, až v štyroch prípadoch uspeli hostia – Košice v Prievidzi, Nitra v Prešove, Zvolen prekvapujúco v Komárne a COP Trenčín v Starej Ľubovni. Doma sa z triumfu tešili len hráči Svidníka, ktorí si poradili s Myjavou.

Šlágrom kola bol duel dvoch najlepších tímov doterajšieho priebehu – majster z Prievidze doma privítal Košice, v dramatickom zápase im podľahol 2:3 (-23, 16, -23, 23, -12). Zverenci Richarda Vlkolinského nadviazali na triumf 3:1, ktorý v Prievidzi dosiahli pred dvoma týždňami v záverečnom kole základnej časti. Najužitočnejším hráčom stretnutia sa stal košický smečiar Martin Sopko mladší, získal 19 bodov. Na strane domácich sa najviac darilo dvojici reprezentantov Peter Mlynarčík (21 b.), Jakub Ihnát (20 b.). Košice sa k Prievidzi priblížili na rozdiel jednej výhry a troch bodov, do konca nadstavbovej časti zostávajú štyri kolá; v Košiciach sa tieto tímy stretnú 2. marca (5. kolo).

Diváci v Prievidzi si v sobotu prišli na svoje. FOTO: Ivan Valko

Päťsetový súboj videli aj diváci v Prešove, kde Nitrania zvíťazili rovnako po veľkom boji 3:2 (-24, 18, 12, -12, 9). Nitra stratila dobre rozohratý úvodný set, v ďalších dvoch mala navrch, vo štvrtom zas Prešovčania. Tajbrejk však lepšie zvládli hostia a stali sa po Myjave len druhým tímom v tomto ročníku, ktorý triumfoval na prešovskej palubovke. Najviac bodov (26) aj cenu MVP získal nitriansky univerzál Ľuboš Kostoláni, domácich ťahal predovšetkým skúsený smečiar Martin Sopko starší (20 b.). Nitra si udržala 3. miesto, má o dve výhry a štyri body viac než štvrtý Prešov.

Nitrania v Prešove uchmatli víťazstvo a dva body. FOTO: VK MIRAD PU Prešov

V skupine o 5. – 10. miesto rolu favorita doma potvrdili Svidníčania, zvíťazili 3:0 (19, 25, 26) nad Myjavčanmi, keď zvládli dve tesné koncovky. Najužitočnejším hráčom sa stal striedajúci nahrávač Svidníka Mário Oleárnik. Stopercentní v nadstavbe sú zatiaľ aj mladíci z COP Trenčín, tretie víťazstvo pridali na palubovke Starej Ľubovne, kde uspeli po jednoznačnom priebehu 3:0 (15, 12, 16). Cenu MVP získal Adrián Vančo, autor 12 bodov. Naopak, nedarí sa Komárnu, ktoré po minulotýždňových prehrách v Myjave a Trenčíne tentoraz v domácom prostredí podľahlo Zvolenu 1:3 (15, -18, -22, -23). Prvý set nenaznačoval prekvapenie, hostia však v ďalších troch častiach mali navrch a získali tri body. Striedajúci Adam Kliment (MVP) k tomu prispel 15 bodmi.

Na čele skupiny 5. – 10. naďalej je Svidník (bilancia 13-7) pred Myjavou (11-10), nasledujú Komárno (8-13), Trenčín (7-14) a Zvolen (4-17), bez bodu na chvoste je Stará Ľubovňa (0-20). Druhé kolo nadstavby v nedeľu skompletizujú dve stretnutia skupiny 5. – 10.: Svidník privíta COP Trenčín (17.00) a Stará Ľubovňa nastúpi proti Myjave (19.00).

Edymax extraliga mužov – nadstavbová časť – 2. kolo – sobota:

SKUPINA O 1. – 4. MIESTO

VK PRIEVIDZA – VK KDS-ŠPORT KOŠICE 2:3 (-23, 16, -23, 23, -12)
Zápas trval 119 minút, rozhodovali: Malík a Daruľa

Prievidza: Ludha 8, Jančura 3, Ihnát 20, Mačuha 2, Mlynarčík 21, Javorčík 13, libero Ľ. Nemec (Pliaseckij 0, Prešinský 9). Tréner: R. Nemec.
Košice: Rossard 0, Jakubov 10, Kríž 7, Lamanec 16, M. Sopko ml. 19, Bališin 1, libero Kryš (Kasperkevič 0, Labik 4, Smolej 1, Pizur 2, Tesarčík 1). Tréner: R. Vlkolinský.

MVP: Martin Sopko mladší (Košice)

Richard Nemec, tréner Prievidze: “Škoda prehry. Na to, že chalanom dávam cez týždeň trochu zabrať, takýto ťažký zápas; myslím si, že kvalitný volejbal. Košice hrali veľmi dobre, ladia formu na pohár, čo je normálne, my sa pripravujeme na play-off. Ja som spokojný s hrou, v útoku boli trochu nižšie percentá, čo si musíme uvedomiť, ale volejbal parádny a myslím si, že pre divákov super.”

Richard Vlkolinský, tréner Košíc: “Myslím si, že diváci si dnes prišli na svoje, najmä vďaka tajbrejku. Okrem druhého setu boli sety vyrovnané a bolo sa na čo pozerať. Som rád, že po ťažkom týždni sme zápas v Prievidzi opäť zvládli, pokračujeme v práci ďalej. Bolo to vyrovnané, vyhrať však môže iba jeden. Chlapcom gratulujem k víťazstvu.”

V útoku domáci kapitán Prievidze Milan Javorčík. FOTO: Ivan Valko

VK MIRAD PU PREŠOV – VKP BYSTRINA SPU NITRA 2:3 (24, -18, -12, 12, -9)
Zápas trval 113 minút, rozhodovali: Höger a Niklová, 282 divákov

Prešov: Červeň 9, Jurko 3, Hudák 6, Mikovčík 7, Bogdanovic 10, M. Sopko st. 20, libero T. Lampart (Rajduga 3, Pavlinský 0, Gula 1, Timko 0). Tréner: E. Digaňa.
Nitra: Gergely 8, Kostoláni 26, Galandák 12, Kašper 8, P. Porubský 0, Malina 18, libero Ochodnický (Holinga 0, Barbas 0, Gera 1). Tréner: Ľ. Šalata.

MVP: Ľuboš Kostoláni (Nitra)

V 2. kole nadstavbovej časti Edymax extraligy mužov hostili volejbalisti VK MIRAD PU Prešov na palubovke Spojenej školy odvekých rivalov spod Zobora. Súboj o 3. miesto tabuľky sľuboval napínavý volejbal, a tak sa aj stalo. Fanúšikovia sa dočkali päťsetovej drámy. V koncovke stretnutia ťahali za kratší koniec domáci volejbalisti. Nitra sa stala po Myjave len druhým tímom, ktorému sa podarilo zdolať Šarišanov na ich palubovke.

Začiatok duelu bol veľmi vyrovnaný. Nitrančania sa postupne snažili nakloniť vývoj setu na svoju stranu. Viedli 22:18 i 24:20. Predčasnú radosť hostí schladil kapitán domácich Martin Sopko st., ktorý sa dostal na podanie. Excelentnými servismi, útokmi i blokmi za jednej asistencie Michala Hudáka famózne získal prvý set pre Prešovčanov rozdielom 26:24.

Martin Sopko starší je oporou Prešovčanov. FOTO: VK MIRAD PU Prešov

V druhom sete diváci opäť videli priebeh ako na hojdačke. Približne v polovici setu nevyšlo niekoľko domácich útočných akcií v rade a na sedembodové manko už zverenci trénera Erika Digaňu nestačili reagovať.

Tretí set hráčom Prešova vôbec nevyšiel. Od prvého podania doťahovali náskok Nitry a pri podaní smečiara Malinu sa hostia dostali do desaťbodového trháku. Domáci tréner reagoval striedaním a na ihrisko sa postupne dostali hráči z lavičky. Skóre sa len kozmeticky upravovalo a skončilo výsledkom 12:25.

Vo štvrtom sete zverenci Ľuboslava Šalatu vybuchli rovnakým spôsobom ako v predchádzajúcom sete domáci. Rozbehnutí Prešovčania poslali zápas do tajbrejku vyrovnaním na 2:2 po zhodnej odplate 25:12.

Tajbrejk rozhodli detaily. Súperi si strany vymenili za stavu 5:8 a domáci museli riskovať. Hostia si v závere výsledok už len koncentrovane strážili. Hráčom zápasu sa stal Ľuboš Kostoláni, univerzál Nitry, ktorý pomohol svoju tímu 26 bodmi. Na domácej strane sa lídrom štatistík stal kapitán Martin Sopko st. (20 bodov).

(text: Jana Palenčárová)

Erik Digaňa, tréner Prešova: “Blahoželám súperovi k peknému výkonu a, samozrejme, aj víťazstvu. Nitra bola agresívnejšia. Hlavne medzihru nám vychytali. Naopak, nám to škrípalo. Predviedli sme dobrý výkon, ale na súpera to dnes nestačilo.”

Ľuboslav Šalata, tréner Nitry: “Prestížny súboj o tretie miesto priniesol veľa vzruchu a emócií na oboch stranách. V prvom sete sme nezužitkovali nádejné vedenie 24:21, nedôsledným útokom a individuálnym majstrovstvom Martina Sopka sme prišli o víťazstvo. V druhom a treťom sete sme hrali dôrazný volejbal s dobrou obranou. Duel zákonite dospel do tajbrejkového rozuzlenia vzhľadom na to, že v treťom  sete vybuchli domáci a vo štvrtom my. Tajbrejk bol vyrovnaný len na začiatku, nám sa podaril trojbodový trhák na 8:5 a už sme si víťazstvo postrážili.”

Martin Sopko starší v útoku. FOTO: VK MIRAD PU Prešov

SKUPINA O 5. – 10. MIESTO

TJ SLÁVIA SVIDNÍK – TJ SPARTAK MYJAVA 3:0 (19, 25, 26)
Zápas trval 77 minút, rozhodovali: Sluk a Tiňo, 222 divákov

Svidník: J. Hriňák 2, Ščerba 17, Majcher 7, Pietrzak 9, Ciupa 13, Matušovský 8, libero Paňko (Oleárnik 0, Markovič 0, R. Vitko 0). Tréner: P. Tholt.
Myjava: Michal Zeman 4, Valo 0, Konc 5, Pollák 3, J. Petráš 19, Pokopec 9, liberá Kurej a Šutovský (Jalovecký 0, Watzka 5, O. Zeman 1, Miroslav Zeman 0). Tréner: M. Pipa.

MVP: Mário Oleárnik (Svidník)

Peter Tholt, tréner Svidníka: “Mali sme sériu lôpt, keď sme vyhrávali a potom prišla séria, keď sme robili vlastné chyby. Na toto si musíme dávať pozor, aby sa to nedostalo do koncoviek. V ostatných zápasoch musíme hrať agresívnejšie. Teší ma, že zabrali striedajúci hráči.”

Martin Pipa, tréner Myjavy: “Dnes sme urobili viac chýb a myslím si, že to nás stalo víťazstvo. Nemyslím si, že by to bol nejaký dobrý zápas. Ani jedno družstvo nezahralo nejako dobre, ale Svidník si zaslúžil vyhrať preto, že my sme robili viac chýb.”

VKM STARÁ ĽUBOVŇA – COP TRENČÍN 0:3 (-15, -12, -16)
Zápas trval 60 minút, rozhodovali: Andrejčák a Čunočka, 88 divákov

Stará Ľubovňa: Š. Novák 5, Bittner 0, Buvalič 1, Margicin 1, Kandráč 11, Kyšeľa 4, libero T. Senko (Mačuga 0, Haky 1, Čoma 3). Tréner: J. Senko.
Trenčín: Ondruš 9, Kyjanica 10, Goč 6, Hrtus 9, Fejt 6, Vančo 12, libero Ružbaský (Krišák 0, V. Rzyman 0, Baslar 0). Tréner: P. Kalný.

MVP: Adrián Vančo (Trenčín)

Ján Senko, tréner Starej Ľubovne: “Dnes sme sa nevedeli chytiť absolútne na ničom. Stagnovala nám nahrávka, prihrávka, ani na útoku to nebolo dobré. Ťažko sme sa presadzovali cez kvalitné bloky súpera, ktorý mal na sieti veľmi dobrú obranu… Z našej strany teda ďalšia prehra. Musíme sa nad ňu psychicky povzniesť, dohrať druhú časť a sústrediť sa na baráž.”

Peter Kalný, tréner Trenčína: “My sme v Starej Ľubovni taký jednoznačný zápas ešte nehrali. Spravili sme minimum vlastných chýb a v princípe sme neprehrávali, takže spokojnosť.”

FOTO: VKM Stará Ľubovňa

VK SPARTAK UJS KOMÁRNO – MVK ZVOLEN 1:3 (15, -18, -22, -23)
Zápas trval 81 minút, rozhodovali: Svorenčík a B. Kováč, 320 divákov

Komárno: Forró 8, Sládeček 2, Kubš 16, Hinduliak 13, Rehák 12, Rak 9, libero Pati-Nagy (Slezák 4, Sánta 0). Tréner: R. Pělucha.
Zvolen: Kučera 13, J. Orolín 9, Kamenský 2, Vrtielka 9, P. Šimko 2, Podstupka 7, libero Hraňo (M. Vaško 0, Kliment 15, Michalec 7). Tréner: M. Vaško.

MVP: Adam Kliment (Zvolen)

Prvý set sa začal podľa domácich predstáv a aj keď bol v úvode stav 1:3, Komárno rýchlo otočilo na 7:4 a aj naďalej diktovalo priebeh prvého setu. Keď sa domáci dostali do vedenia 14:7, hostia si museli brať oddychový čas. Ani ten však domácich nezastavil a svoju prevahu v prvom dejstve potvrdzovali aj ďalej. Vyhrávali 20:12 a tak nebolo pochýb o víťazovi prvého setu.

V druhom sete bol na začiatku stav 5:5, ale potom Zvolenčania odskočili na 10:7. Domáci sa ešte raz priblížili na 9:10, ale hostia si utvorili náskok 15:10, ktorý si udržiavali aj v ďalšom priebehu. Komárnu sa podarilo síce znížiť na 16:20, posledné slovo mali hostia a zaslúžene tak vyrovnali stav setov.

Komárno poučené z nezdarného úvodu druhého setu začali aktívne a vytvorilo si náskok 8:5. Mierny náskok trval aj naďalej, domáci viedli 12:8 a neskôr aj 15:12, no potom sa dostal k slovu aj Zvolen. Po nevynútených chybách sa stav vyrovnal na 16:16 a schyľovalo sa k dramatického záveru, keďže bol v koncovke stav 20:20. Zvolenu sa však nasledujúce lopty podarili k ich radosti a pri vedení 24:21 využili svoj druhý setbal.

Zaskočené Komárno sa nedokázalo dostať opäť do tempa z prvého setu, preto Zvolen cítil šancu na víťazstvo. Pri stave 8:8 a 10:10 sa ako prví dostali do mierneho vedenia hostia, keď upravovali na 14:12 a pri ich vedení 16:13 mali viac z hry. Komárno však bojovalo pred domácimi fanúšikmi a podarilo sa mu vyrovnať na 19:19. Do vedenia však opäť išli hostia a Komárno už zvrátiť manko nedokázalo. Zvolen získal aj tretí set a radoval sa z víťazstva za tri body.

(text: Róbert Mihalička)

Robin Pělucha, tréner Komárna: “Dnes sa tento duel ťažko hodnotí. Z našej strany to bol katastrofálny výkon bez emócie. Súper sa v druhom sete chytil na niekoľkých loptách a my sme nevedeli dostatočne dobre zareagovať. Je smutné prehrať takýmto spôsobom a najmä pred domácimi divákmi.”

Martin Vaško, tréner Zvolena: “Dnes sa nám konečne podarilo prelomiť víťazstvo na našu stranu, čo nás veľmi teší. Vieme, že Komárno je súper, s ktorým sa dá vyhrávať. Keď si odmyslím prvý set, tak sme boli trpezlivejší, podstatne lepšie sme bránili na sieti a robili sme menej chýb ako domáci.”

FOTO: Ivan Valko
ZDROJ: http://www.svf.sk/sk/archiv-sprav/detail-spravy/_kosice-opat-uspeli-v-prievidzi

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár