Komentáre

Denysova a Lamanec hráčmi mesiaca január

Ukrajinská smečiarka Karyna Denysova (Strabag VC FTVŠ UK Bratislava) a univerzál Patrik Lamanec (VK KDS-Šport Košice) získali ocenenie Hráč mesiaca január v najvyšších slovenských volejbalových súťažiach parfems.sk extralige žien, resp. Edymax extralige mužov 2018/2019. Pre oboch je to premiérové ocenenie. Denysova nadviazala na svoje spoluhráčky Veroniku Hrončekovú a Romanu Hudecovú, ktoré triumfovali za december, resp. november. Lamanec je v poldruharočnej histórii ankety prvým víťazom z košického klubu.

O víťazoch rozhoduje špeciálna komisia, ktorá zohľadňuje predovšetkým štatistiky a vplyv hráča na tím a výsledok, pomocným kritériom sú ocenenia MVP, ktoré sa udeľujú po každom extraligovom stretnutí.

KARYNA DENYSOVA (STRABAG VOLLEYBALL CLUB FTVŠ UK BRATISLAVA)

Dvadsaťjedenročná ukrajinská reprezentantka (nar. 28. decembra 1997), ktorá do kádra Strabagu pribudla v polovici novembra, sa v januári – predovšetkým v druhej polovici mesiaca – výraznou mierou podieľala na úspechoch obhajcu titulu vrátane triumfu 3:1 na palubovke mestského rivala Slávie EU (získala 18 bodov, pozn.), ktorý pre zverenky Tomáša Vargu znamenal návrat na líderskú pozíciu. Denysova v úvode januára nebola Strabagu k dispozícii pre povinnosti v národnom tíme, Ukrajinky napokon spečatili postup z kvalifikácie na európsky šampionát. V extralige má Denysova priemer 3,26 bodu na set.

“Stať sa hráčkou mesiaca je, samozrejme, dobrý pocit. Znamená to, že vašu prácu niekto vidí a ocení. Úprimne, získať takéto ocenenie bolo pre mňa jedným z cieľov pre túto sezónu. Moje znamenie zverokruhu je Kozorožec, takže sa mi obvykle darí ciele splniť,” povedala so smiechom 184 cm vysoká volejbalistka. Mimo plánov Strabagu sa v priebehu sezóny ociti útočníčky Sara Pavlovič, Eva Janeva aj Nataša Ševarika, vedno s Denysovou pribudla aj srbská univerzálka Tamara Kmezič. “Pokiaľ ide o zmeny v kádri, je to šport, hráčky odchádzajú aj prichádzajú. Myslím si, že každý je nahraditeľný. Naše posledné víťazstvo nad Sláviou bolo výsledkom dobrej tímovej práce. Každá z dievčat ide v tréningu naplno, tréneri nás vedia vhodne namotivovať. Volejbal je tímový šport, jednotlivec sám nemá šancu na úspech. V našom družstve teraz vládne priateľská, dobrá atmosféra,” doplnila Denysova.

Denysova je v ostatných týždňoch oporou majstra. FOTO: RED line Photo

Sympatická Ukrajinka pôsobila vo vlasti v Severodončanke Severodonec, v minulej sezóne si zahrala v druhej najvyššej talianskej súťaži za Casertu. Je stabilnou súčasťou národného tímu Ukrajiny, vlani reprezentovala v Zlatej európskej lige aj augustovej časti kvalifikácie ME 2019. V ukrajinskom drese sa predvlani tešila z triumfu v Európskej lige.

Finalistkami ankety za január boli Taylor Nelson (Slávia EU Bratislava), Barbora Koseková (Pezinok) a dvojica zo Strabagu Nikola Stümpelová, Romana Hudecová.

Grafika: SVF

PATRIK LAMANEC (VK KDS-ŠPORT KOŠICE)

Košičania s Lamancom v zostave v januári v Edymax extralige nestratili ani bod – na záver základnej časti doma zdolali Zvolen 3:0, u majstra v Prievidzi triumfovali 3:1 a na úvod nadstavby si doma poradili s Nitrou 3:1. Dvadsaťtriročný univerzál (nar. 1995), ktorý oslavuje narodeniny rovnako ako Denysova 28. decembra, prispel k trom výhram 45 bodmi. Bardejovský rodák má v extralige priemer 3,96 bodu na set, celkovo mu s 265 bodmi patrí 6. miesto medzi najviac bodujúcimi hráčmi súťaže.

“Ocenenie ma veľmi potešilo, znamená to pre mňa to, že práca, ktorú vykonávam na tréningu, prináša svoje ovocie. Samozrejme, bez môjho tímu by som takéto ocenenie nezískal, takže poďakovanie patrí aj im,” podotkol Lamanec. Zverencom Richarda Vlkolinského vyšiel január na jednotku a talentovaný univerzál verí, že druhý tím poradia v sobotu na palubovke Prievidze (19.00 h) natiahne víťaznú šnúru. “V januári ma určite najviac potešilo víťazstvo v Prievidzi, keďže išlo o súpera na prvom mieste a poteší ma, keď sa to podarí aj tento víkend. Taktiež aj ostatné víťazstva pre tím veľa znamenajú a dúfam, že budeme pokračovať na víťaznej vlne,” dodal Lamanec.

Košičania sa v útoku môžu spoľahnúť na svojho univerzála. FOTO: Ivan Valko

V košických farbách bojuje Lamanec tretiu sezónu, predtým pôsobil vo Svidníku aj COP Trenčín. V máji 2018 nahliadol do slovenskej reprezentácie, pod vedením trénera Andreja Kravárika nastúpil v štyroch stretnutiach vrátane duelu Zlatej európskej ligy v belgickom Aalste (2:3).

Finalistami ankety za január boli Peter Mlynarčík (Prievidza), Quentin Rossard (Košice) a Jakub Petráš (Myjava).

Grafika: SVF

Hráči mesiaca v sezóne 2018/2019:
október: Taylor Nelson (USA / Slávia EU Bratislava) a Milan Bencz (SR / VKP Bystrina SPU Nitra)
november: Romana Hudecová (SR / Strabag VC Bratislava) a Peter Mlynarčík (SR / VK Prievidza)
december: Veronika Hrončeková (SR / Strabag VC Bratislava) a Martin Jančura (SR / VK Prievidza)
január: Karyna Denysova (Ukr. / Strabag VC Bratislava) a Patrik Lamanec (SR / VK KDS-Šport Košice)

Zdroj: http://www.svf.sk/sk/archiv-sprav/detail-spravy/_denysova-a-lamanec-hracmi-mesi

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár