Komentáre

Vlkolinský a Hančák novými trénermi mládežníckych reprezentácií

Slovenská volejbalová federácia oznámila mená nových trénerov mládežníckych reprezentácií. Novým kormidelníkom reprezentácie mužov do 20 rokov (roč. nar. 2001 a mladší) sa stal skúsený kouč Richard Vlkolinský, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v extraligovom tíme VK KDS-Šport Košice. Štyridsaťdeväťročný tréner zbieral najväčšie úspechy v Chemese Humenné, ktorý priviedol k trom majstrovským titulom. Predtým rodák z Ivančíc pri Brne viedol aj mužov Prešova a ženy Žiaru nad Hronom. S vedením SVF sa dohodol na dvojročnej zmluve a na lavičke strieda Erika Gábora. Prvým vrcholom práce s tímom bude kvalifikácia o postup na ME 2020.

“Prvá ponuka pracovať aktívnejšie v štruktúrach SVF prišla od športového riaditeľa Mareka Rojka v máji, išlo o miesto v Reprezentačnej rade. Dôležité pre mňa bolo, že sme sa zhodli vo viacerých názoroch a pohľadoch a tiež veta, ktorá sa pre mňa stala akoby záväznou – že dostal mandát niečo zmeniť; aby sa zastavil trend, ktorý sčasti je negatívny, a aby sme ho opäť dvihli,” povedal Vlkolinský a pokračoval: “Bola to teda ponuka na prácu a výzva. Prijal som ponuku do Reprezentačnej rady, získal som určitý prehľad o národných družstvách a názoroch trénerov rôznych kategórií. Neskôr športový riaditeľ prišiel s priamou ponukou na post trénera mládežníckej reprezentácie. Chceme veci vylepšiť, spolupracovať so všetkými súvisiacimi zložkami. Na konci vízie je európsky šampionát v roku 2020.”

Premiérový kemp pod Vlkolinského vedením čaká “dvadsiatku” od nedele do štvrtka v Trenčíne (28. 10. – 1. 11.), súčasťou sú dva prípravné zápasy proti domácim rovesníkom z Česka v Žďári nad Sázavou (30. 10. o 11.00 h a 16.00 h). “Je to pre mňa prvotné zoznámenie sa, aj keď väčšinu hráčov poznám a neraz som ich videl v akcii. V družstve je niekoľko veľmi zaujímavých typov. Nemal som možnosť úplne do detailov sledovať hráčov počas celého aprílového európskeho šampionátu do 18 rokov v Púchove, no určite bude priestor dobehnúť to. Je dôležité povedať, že je určitá vízia a na jej konci je šampionát v roku 2020, máme teda necelé dva roky. Títo chlapci sa v tomto veku prudko vyvíjajú a menia, je tam doslova búrka akcelerácie. Niektorí už hrávajú extraligu, niektorí k nej privoniavajú. Musíme stanoviť cieľ, víziu. Ak sa niečo robí dlhodobo a utrasie sa to, budúcnosť je oveľa perspektívnejšia,” podotkol Vlkolinský.

Nového šéfa lavičky má aj ženská reprezentácia do 19 rokov (roč. nar. 2002 a mladšie), Jaroslav Hančák strieda Mareka Meriača. Kormidelník mládežníckych tímov ŠŠK Bilíkova Bratislava si v minulej sezóne vyskúšal aj rolu trénera extraligového tímu, viedol VTC Pezinok Bilíkova. Tridsaťtriročný Hančák sa so SVF tiež dohodol na dvojročnej zmluve, v roku 2020 jeho tím čaká kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy. Prvý kemp pri družstve absolvuje Hančák v novembri v Nitre (22. – 27. 11.).

“Tento národný výber sa mi páčil už vtedy, keď som ho videl pri trénerovi Meriačovi. Myslím si, že po somatickej stránke sú dievčatá veľmi perspektívne. Keď prišla ponuka venovať sa tomuto družstvu, hneď ma to oslovilo,” povedal Hančák a pokračoval: “Väčšinu dievčat poznám, videl som ich na turnajoch aj majstrovstvách. Družstvo je vysoké, možno až príliš štíhle, určite bude potrebovať spevniť a ďalší postup bude zdokonaľovanie herných činností. Budú nás čakať sústredenia, zatiaľ sú naplánované dva kempy. Prvý bude v novembri, druhý by mal byť spojený s podujatím MEVZA v decembri (26. – 30. 12.). V roku 2019 budú ďalšie bloky.”

Jaroslav Hančák tiež načrtol svoje predstavy o zložení kádra: “Chceme si pozrieť viacero hráčok, osloviť aj iné. Základ však je v poriadku, hráčky sú vysoké, sú na tom dobre skokansky. Budeme sa to snažiť vyskladať tak, aby kvalifikácia v úvode roka 2020 bola úspešná. Základ tvorí 14 dievčat, chceli by sme však smerom k budúcnosti pracovať s 20 hráčkami. Líderkou aktuálne je blokárka Tereza Hrušecká, bola aj na septembrových ME “19″ v Albánsku. Veľmi perspektívne sú smečiarky Karolína Kucserová z COP Nitra či Martina Vajdová z Bilíkovej, sú tam tiež ďalšie hráčky s veľkým potenciálom.”

VIZITKA RICHARDA VLKOLINSKÉHO

Narodený: 27. apríla 1969 v Ivančiciach (ČR)
Hráčska kariéra: VK PU Prešov
Trénerská kariéra: VK PU Prešov, ženy ŠK ZSNP Žiar nad Hronom, Chemes Humenné, VK KDS-Šport Košice

VIZITKA JAROSLAVA HANČÁKA

Narodený: 20. februára 1985 vo Svidníku
Trénerská kariéra: mládež ŠŠK Bilíkova Bratislava, kadetská ženská reprezentácia SR (asistent), VK Paneurópa Bratislava (asistent), VTC Pezinok Bilíkova

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár