Komentáre

Lamanec patrí medzi špičku volejbalovej ligy

KOŠICE. Tretí turnaj v rámci MEVZA Cupu, a už druhý v domácom prostredí, čaká cez víkend na volejbalistov VK KDS Šport Košice.

Tentoraz to však ťažko nazvať turnajom. Košičania odohrajú len jeden zápas, a to proti dobre známemu súperovi. V sobotu o 19.00 hod. nastúpia proti Nitre.

Košickí volejbalisti odohrali v uplynulom týždni dva extraligové súboje. Chceli v nich získať viac než tri body.

Z dvoch derby zvládli jedno

Kým Starú Ľubovňu však zdolali podľa očakávania hladko 3:0 na sety, Prešovu v domácom prostredí podľahli 1:3.

„Nemyslím si, že zohrala rolu únava z nahusteného programu. Do Starej Ľubovne sme šli s cieľom nielen získať povinné body, ale aj čo najrýchlejšie vyhrať a ušetriť sily na ďalší zápas. Skôr ide o to, že nemôžeme vstúpiť do zápasu tak, ako proti Prešovu. Veď v prvom sete sme už po pár minútach prehrávali 4:12. To sa potom ťažko dobieha,“ rozhovoril sa univerzál VK KDS Šport Patrik Lamanec.

Doterajší vývoj najvyššej mužskej volejbalovej súťaži na Slovensku nasvedčuje, že najväčší ašpiranti na majstrovský trón sú minuloroční finalisti, Nitra a Prievidza.

Za nimi sa odohráva veľká východniarska bitka, len tri body od seba delia Košice, Svidník a Prešov.

„Prvé dva tímy tabuľky mali dobrý začiatok sezóny, vybudovali si náskok, ktorý si udržiavajú. Súťaž je však tohto roku poriadne vyrovnaná, čo naposledy dokumentoval Svidník, ktorý v domácom prostredí porazil Nitru,“ nehádže Lamanec flintu do žita pred ďalším priebehom ročníka.

Nadišiel čas poraziť Nitru?

Počas najbližšieho víkendu síce volejbalisti VK KDS Šport Košice do extraligového kolotoča nezasiahnu, čaká ich však nemenej prestížny zápas. Proti Nitre nastúpia v MEVZA Cupe.

Pôjde o súboj tabuľkových susedov v tejto medzinárodnej súťaži. Nitrania aktuálne strácajú na miestenku vo Final Four tri, Košičania štyri body.

Okrem tejto skutočnosti má celok z metropoly východu aj ďalšiu motiváciu. S najbližším súperom by už rád pretrhol dlhokánsku šnúru prehier.

Pred necelým dvoma týždňami ťahali Košice s Nitranmi v lige za kratší koniec povrazu po výsledku 1:3 na sety.

„V Košiciach som druhú sezónu a za ten čas sme s Nitrou ešte ani raz nevyhrali. Už by bolo ozaj načase,“ pokýval Lamanec hlavou na znak súhlasu.

O nulovom sebavedomí či chýbajúcej viere vo vlastné schopnosti však podľa stále len 21-ročného šikovného volejbalistu nemôže byť ani reči.

„Práve naopak. Každý jeden z nás už veľmi túži konečne tohto súpera zdolať. S týmto vedomím budeme vstupovať do zápasu, odhodlaní na stodesať percent vyhrať,“ vyhlásil rezolútne.

„Spomínaný duel Nitry vo Svidníku ukázal, že snáď konečne nadišiel čas, aby sme ju porazili aj my. Ale každý zápas je iný,“ dodal odhodlane, ale s pokorou v hlase.

Individuálne dvakrát v top trojke

V individuálnych štatistikách patrí Patrik Lamanec k absolútnej špičke extraligy.

So 166 bodmi je celkovo tretím najčastejšie bodujúcim hráčom. Lepšie sú na tom len Pietrzak zo Svidníka (177) a Ihnát z Myjavy (162).

V priemere získa Lamanec pre svoj tím v každom sete viac než štyri body. V tomto ukazovateli je tiež tretí najlepší z celej extraligy.

„Prirodzene, tieto štatistiky ma veľmi tešia. Prvoradý je však pre mňa vždy úspech celého družstva. Na to sa sústredím najviac,“ povedal bez siahodlhého rozmýšľania študent odboru šport a rekreácia na UPJŠ v Košiciach.

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár