Komentáre

Zahrajú si „blondiaci“ znova o medaily?

Volejbalisti VK KDS Šport Košice budú dnes večer čeliť kľúčovej výzve tejto sezóny. Víťazstvo v rozhodujúcom štvrťfinálovom stretnutí proti Komárnu ich posunie do boja o medailu, v prípade prehry budú pokračovať v súbojoch o konečné umiestnenie na 5. – 8. mieste.

Doterajší štvrťfinálový priebeh mužskej volejbalovej extraligy sa pohybuje v súlade s papierovými predpokladmi. Nitra, Prešov a Prievidza „vybavili“ svojich súperov v dvoch zápasoch. Najvyrovnanejšia je séria Košíc s Komárnom, štvrtého a piateho celku po základnej i nadstavbovej časti. Obaja využili výhodu domáceho prostredia a tak rozhodnutie prinesie až rozhodujúci tretí zápas. Ten sa hrá dnes o 19.00 hod. znova v Košiciach.

Vyrovnané i labilné tímy

„Nálada v kabíne je dobrá. Druhý zápas (Košičania v Komárne prehrali hladko 0:3 a uhrali len 48 bodov, pozn. red.) sme hneď po jeho skončení za hlavu nehodili. Niektoré veci sme sa snažili si vyrozprávať a zodpovedne sa pripraviť na dnešný duel,“ vravel tréner VK KDS Šport Richard Vlkolinský.

Mozaika košicko-komárňanského súperenia v aktuálnej sezóne je veru pestrá. Víťazstvá raz jedného, raz druhého celku svedčia o vyrovnanosti oboch tímov. Čím si ale košický tréner vysvetľuje fakt, že viaceré súboje mali až príliš jednoznačný výsledkový charakter? „Obe družstvá disponujú hráčmi, ktorí sú labilní. V Komárne sme zatiaľ neodohrali asi ani jeden dobrý zápas. Z toho potom pramení aj to, že chlapci si tam dostatočne neveria,“ priznal Vlkolinský.

O tom, aký scenár zápasu by bol z jeho pohľadu ideálny dnes večer, má jasno. „Vyhrať a postúpiť,“ definoval stručne ale výstižne.

Farbenie náhradou za neholenie sa

Košickí volejbalisti zaujali pred štartom štvrťfinále zaujímavým rituálom. Všetci členovia tímu sa odfarbili na blond. Vrátane trénera Richarda Vlkolinského. Ten je síce volejbalový pedant, ale zmysel pre humor a tímový duch mu nechýba. „Prvýkrát sme to pred play-off urobili ešte v Prešove. Pamätné je aj naše odfarbenie v Humennom pred ziskom prvého titulu v sezóne 2007/08. Vtedy to platilo pre všetkých, neexistovala výnimka, či to bol riaditeľ klubu alebo masér. Patrí to k play-off, viaceré tímy čosi vymýšľajú. Minulý rok sme sa napríklad neholili. Väčšinou ide o spontánne rozhodnutie.“

Schuti sa rozosmial pri otázke, či súčasná zmena farby vlasov bola jeho iniciatíva. „Nie, určite nie. Vyšlo to od dvoch-troch hráčov, ja som však nechcel zostať bokom. Tradície sa nerušia. Dokonca s tým provokujem aj našich juniorov, že snáď nebude jediný odfarbený v tíme tréner,“ vravel dobre naladený R. Vlkolinský. Dodal, že žiaden ďalší „skrášľovací“ krok zatiaľ jeho družstvo v prípade postupu do ďalších bojov v talóne nemá.

Nadstavba nie je play-off

Košickí volejbaloví priaznivci iste veria, že úsmev na perách Richarda Vlkolinského nezmizne ani po dnešnom zápase. V prípade víťazstva s Komárnom budú môcť Košičania naďalej reálne pomýšľať na obhajobu minuloročného bronzu.

„Už skôr som hovoril, že veľa o súčasnej sile tímov prezradí ich účinkovanie v nadstavbe. Pravdou je, že kvalifikácia Slovenského pohára nás nezastihla v dobrej forme. K tomu sa pridali zranenia, choroby, školské i pracovné povinnosti hráčov. Nebol to vtedy optimálny stav a ani koncentrácia zákonite nebola taká, ako by možno mala byť. Tréner môže do zápasu vstúpiť striedaniami, vymeniť hráča za iného a dbať na to, aby plnili stanovené pokyny. Ostatné je už v rukách hráčov. Myslím si, že máme perspektívne družstvo, ale treba tiež priznať, že sú v ňom zväčša chlapci, ktorí vo svojej doterajšej kariére hrali medzi najlepšími štyrmi tímami extraligy nanajvýš raz,“ zdôraznil košický kouč dôležitý fakt. V konečnom dôsledku nemusí byť rozhodujúci, ale mnohé napovedá.

„V nadstavbe sme odohrali dobré zápasy, reálne sme boli v hre o druhé miesto. V sezóne sme vyhrali už tri tajbrejky s Prešovom. Play-off, a najmä jeho semifinále či finále, sú však o niečom inom. Tlak je v nich oveľa väčší, ťažký zápas je už každý jeden. Nestačí vyhrať s najlepšími celkami ligy len raz. Rozhodovať bude pohoda, lepšia koncentrácia, ale samozrejme aj kvalita kádra. Minimálne na jednom-dvoch postoch sa boríme s neskúsenosťou. Podobné to však bolo i minulý rok, vtedy sme to dokázali zvládnuť. Ak by sa nám podarilo aj tentoraz preniknúť do bojov o medaily, hráčov to môže výkonnostne posunúť výrazne vpred. Opakujem, súčasné naše družstvo má potenciál, ale o všetkom sa vždy rozhodne na ihrisku. To je jediný a najobjektívnejší ukazovateľ,“ uzavrel R. Vlkolinský.

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár