Komentáre

Volejbalisti zažili Vlkolinského vysokohorskú mučiareň

Boli to tatranské galeje, alebo rovno vysokohorská mučiareň trénera košických Richarda Vlkolinského. Ten miluje hory, a tak si ich volejbalisti VK KDS Šport užívali povinne počas sústredenia. Sedem celodenných túr za sedem dní spravilo z vrcholových športovcov celkom slušných znalcov Vysokých Tatier.

V kádri bronzového tímu uplynulého ročníka volejbalovej extraligy došlo k veľkému upratovaniu. V Košiciach skončili P. Barlík, M. Sopko, M. Javorčík, M. Sarnecki a M. Hudák. Nahradilo ich kvarteto z VK Slávia Svidník: M. Lábik, P. Lamanec, L. Smolej a M. Vitko. Ďalšia nová tvár – nahrávač P. Šompľak, pôsobil počas poslednej sezóny v Nemecku v nižšej súťaži. Martin Sopko ml. sa vrátil na Slovensko po dvojročnom účinkovaní v Kazachstane, kde trénoval pod vedením slovenského trénera Petra Kalného a smečiar K. Zgibor nastupoval ešte v uplynulej sezóne za košickú juniorku.

Tímová chémia nefungovala

„Máme v podstate úplne nové mužstvo. Viackrát počas poslednej sezóny som sa aj pre váš denník vyjadril, že sme pôsobili nesúrodo. Mali sme kvalitných hráčov, ale nepôsobili kolektívne. Mrzela ma laxnosť jedného hráča voči druhému, tímová chémia nebola dobrá. Celú sezónu nás to limitovalo. Zložením kádra sa s nami mohli v extralige porovnať jeden či dva celky, ale u konkurencie tímové veci fungovali lepšie. Až v samom závere, v sérii o 3. miesto, sme hrali konečne ako jeden celok,“ povedal nám tréner Richard Vlkolinský.

 

Zahrievacia túra na chatu pri Zelenom plese bola ponorená do hmly.

 

Sledovali aj perspektívu

Vlkolinský tvrdí, že nie je všetko o výkonnosti, je tu aj ľudský faktor a spolupatričnosť. Podotkol, že niektorí hráči mali možnosť odísť a klub im v tom nebránil, s ďalšími sa rozlúčili, lebo s nimi nebola spokojnosť, ale konkrétne okolnosti rozvádzať nechcel. Klub vsadil na nových adeptov a verí v lepšieho tímového ducha.

„Zahralo nám do karát to, čo sa udialo vo Svidníku. Hráčom tam povedali, že si môžu hľadať nové angažmán. Tak sme to využili. Všetko to dobré, čo u nás bolo, chceme skĺbiť s pozitívnymi vecami zo Svidníka, čo dáva predpoklad vytvoriť dobrý kolektív, hoci je to stále lotéria. Myslíme aj perspektívne. Nových hráčov sme nepodpisovali iba na jednu sezónu. Dlhodobá spolupráca by mala vyústiť do konkrétneho výsledku, aj keď netvrdím, že ten príde už po roku.“

 

Svidníčanom nechodili poza chrbát

Pred rokom Košice lovili v humenských vodách, teraz okupovali svidnícky revír. Košického trénera neteší, že vo volejbale majú kluby existenčné starosti. „Popravde, zo situácie v Svidníku sme neboli nadšení. Ja osobne som z toho smutný, lebo viem, aké to bolo vlani v Humennom, kde som aj ja pôsobil. S predstaviteľmi Svidníka sme boli v kontakte, nikomu sme nechodili poza chrbát. My sme záujem o hráčov prejavili skôr, ako sa tam dali veci do pohybu. Hráčov sme oslovovali už počas sezóny. Viem, že mali aj iné ponuky, ale zvolili si Košice. Tu môžu nielen hrať, ale aj študovať a možno sa aj usadiť, lebo toto mesto ponúka viacero možností,“ vysvetľuje R. Vlkolinský.

 

Pauza na vrchole, hráči vyžmýkaní ako citrón, ale šťastní, že zvládli ďalšiu métu. V žltom tréner Vlkolinský.

 

Denne zdolali priemerne 50 kilometrov

Vlkolinského letná príprava zahŕňa aj sústredenie vo Vysokých Tatrách. Košičania si išli nohy uchodiť. V priemere denne zdolali 50 kilometrov s parádnymi prevýšeniami! „Nohy mali už po dvoch dňoch opuchnuté, členky boľavé. Ale tvrdím, že takéto mikrozranenia z námahy sú prijateľnejšie ako natrhnutia svalov. Svalovka prejde a od niečoho sa pred trojfázovými tréningami odraziť musíme.“

Chlapci to odšliapali v tempe, aj s palicami, aby zapájali aj ruky. V Tatrách stihli párkrát zmoknúť, ale aj keď nepršalo, z hráčov sa lialo.

Tréner Vlkolinský pozná naše veľhory. Na zahriatie mali na úvod chatu pri Zelenom plese, ale potom sa už dávky zvyšovali. Hráči si vychutnali výstup na Jahňací štít či na Priečne sedlo. „Isté úseky túr sme doslova leteli. Od Zamkovského chaty je na Téryho chatu pre turistov limit nejaké dve hodiny. My sme tam dokázali vybehnúť za 45 minút. Stopky som mal pri sebe, do hodiny tam bol takmer každý.“

 

Počas túry sa volejbalisti stretli aj s týmto kamzíkom.

Bolia ešte aj vlasy na hlave

Pre počasie museli tréneri program korigovať. Pršalo, no súčasne sa aj výrazne ochladilo. Na Zbojnícku chatu ani nedorazili, pri teplote tri stupne nad nulou sa otočili naspäť. Cestou tréneri Vlkolinský a Šalata stretli medveďa. Zo vzdialenosti asi desiatich metrov sa ho pokúsili potichučky aj odfotiť, ale poriadny maco zdupkal. A tak ostali v albume aspoň zábery na kamzíkov.

„Ja sám som sa na tento týždeň pripravoval a počas dovolenky sa hýbal. Lebo po celodenných výstupoch a ešte na čas bolia aj vlasy na hlave,“ smeje sa milovník hôr, ktorý od svojich zverencov vyžadoval, aby mali so sebou dostatočné množstvo nápojov a jedlo, aby boli vybavení do dažďa a pripravení aj na ochladenie.

„Niektorí hráči prevracali očami, čo všetko museli absolvovať. Tí, ktorí už so mnou takúto letnú prípravu absolvovali, majú pekné spomienky. Dokonca sa aj tešili, hoci vedeli, že tretí či štvrtý deň je hrôzostrašný, lebo všetko človeka bolí. Makať v tempe sedem dní po sebe je už zaberačka. Toto nie sú tradičné pohodové túry. Chlapci toho mali naozaj, ale naozaj dosť.“


Martin Sopko mladší by mal byť jedným z lídrov tímu.

Martin Sopko ml. sa ozval sám

Dvojmetrový smečiar Martin Sopko mladší pôsobil dve sezóny v Pavlodare, kde sa stal víťazom kazašského pohára a v kazašskej lige získal striebro. Dvadsaťdeväťročný prešovský odchovanec by mal byť jedným z košických lídrov. „Poznám ho od jeho detských čias. Ja som ten, ktorý ho našiel a dotiahol do športovej triedy. Učil som ho prvé volejbalové kroky. Aj keď pôsobil inde, ostali sme v kontakte. Teraz po návrate z cudziny sa mi ozval sám, že by u nás rád pôsobil. A pri jeho angažovaní nám pomohol aj Pavol Barlík. Martin už chce kombinovať prácu s volejbalom. Má zamestnanie vo firme, v ktorej sú majitelia volejbaloví nadšenci, takže na tréningy by ho v rámci možností mohli uvoľňovať. Je v zrelom veku, niečo si preskákal aj v reprezentácii a bol ťahúňom v kluboch. Som presvedčený, že pre nás bude veľký prínos, no nechcem, aby to u nás stálo len na pár hráčoch,“ podotkol tréner Vlkolinský.

 

Káder VK KDS Šport

Nahrávači: Maroš Kasperkevič, Peter Šompľak
Smečiari: Miroslav Jakubov, Martin Sopko ml., Pavol Šimonak, Lukáš Smolej, Kristián Zgibor
Blokári: Vladímír Križ, Jakub Bališin, Miloš Lábik
Univerzáli: Martin Čupka, Patrik Lamanec
Libero: Ondrej Haky, Marián Vitko

 

Autor: ,  

Zdroj: http://www.kosicednes.sk/volejbalisti-zazili-vlkolinskeho-vysokohorsku-muciaren/#prettyPhoto

Pridajte komentár

Musíte byť rihlásený aby ste pridali komentár